Uskoro sređivanje stanja u radiodifuziji

Više u Srbiji ne možemo govoriti o ugroženosti medija i više se nijedan medij u Srbiji ne uređuje iz političkih kabineta

27. Sep 2004

Reading Time: 2 minutes

Više u Srbiji ne možemo govoriti o ugroženosti medija i više se nijedan medij u Srbiji ne uređuje iz političkih kabineta, što je opredeljenje ove vlasti, a što nije bio slučaj i u prethodnim godinama kad je vlast bila takozvana demokratska – rekao je juče republički ministar za kulturu i medije Dragan Kojadinović, na otvaranju konferencije “Medijska politika u procesu tranfsormacije jugoistočne Evrope”. Međunarodni skup na kome učestvuju stručnjaci iz više evropskih zemalja, počeo je juče u beogradskom hotelu “Interkontinental”, u organizaciji Fondacije “Fridrih Ebert” i Fakulteta političkih nauka. Skup su otvorili regionalni koordinator beogradske kancelarije Fondacije “Fridrih Ebert” Hajnrih Sasenfeld, ambasador Nemačke u Beogradu Kurt Leonberger i srpski ministar za kulturu i medije.
Ministar Kojadinović je konstatovao da je trenutno u Srbiji u etru haos, naglasivši da broj emitera dostiže brojku od 1.400 i da se dramatično uvećava, što prema njegovim rečima ukazuje na buduće bolne rezove u sređivanju stanja u etru.
– Izgubljene su tri do četiri godine u reformi medija i stiče se utisak da je neko svesno napravio neupotrebljiv Zakon o radiodifuziji. Mi smo u Ministarstvu zaključili da je potrebno kreirati novi zakon, ali da je bolje da postoji i ovakav nego nikakav. U ime Ministarstva predložili smo izmene i dopune koje će biti osnova da se krene u sređivanje stanja u radio-difuziji – rekao je Kojadinović i dodao da je skupštinski Odbor za kulturu juče verifikovao svojih šest kandidata za članstvo u Radiodifuznom savetu.
Kojadinović je naglasio da je Ministarstvo usvojilo Uputstvo za privatizaciju medija, kako bi ona, najavio je Kojadinović, počela sledeće godine. On je rekao da se u skupštinskoj proceduri trenutno nalazi i zvaničan Predlog zakona o dostupnosti informacija. Prema Kojadinovićevim rečima i Zakon o javnom informisanju “nije dovoljno dobro izbrušen” te su i tu neophodne promene, “tako da su strukovna udruženja na potezu da bi zakon bio bolji”. Na otvaranju konferencije ambasador Republike Nemačke u Srbiji i Crnoj Gori Kurt Leonberger je ukazao da nezavisnost medija u političkom smislu ne mora istovremeno da znači i finansijsku nezavisnost medija, u situaciji kada se oni nalaze na tržištu.
– To može da stvori nove forme zavisnosti jer su poznati primeri u ovom delu Evrope da su tajkuni i biznismeni ostvarili veliki uticaj na medije – istakao je Leonberger, ocenivši da evropski modeli na Balkanu u oblasti medija lepo zvuče, ali da to nije lako ostvariti u praksi. Prema njegovim rečima, zakoni iz medijske sfere treba da uravnoteže javne potrebe i poštovanje privatnosti. Na kraju skupa biće održan okrugli sto na temu “Medijska politika u Srbiji – ciljevi, prepreke, očekivanja”, a moderator će biti predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Nebojša Bugarinović.

LEONBERGER: Mediji su lokomotiva demokratije
Ukazujući na veliki razvoj u medijskoj sferi, nemački ambasador Kurt Leonberger je primetio da su se pojavili “mnogi cvetovi, ali da su neki od njih cvetovi zla”. Ističući da reformisanje medija znači stabilnost u ovom delu Evrope, on je dodao da su mediji lokomotiva demokratije, i da je reforma medija jedan od ključnih programa koji podržava Pakt za stabilnost jugoistočne Evrope. Leonberger je zaključio da iako Evropa nije zadovoljna nekim pravcima ravoja u ovoj sferi, činjenica je da je u poslednjih pet godina u Srbiji došlo da pozitivnih promena kad su mediji u pitanju.

Print Friendly, PDF & Email