Uputstvo o predizbornom ponašanju

Tokom predizborne kampanje televizijske stanice ne bi smele da emituju filmove ili emisije sa Nedom Arnerić, Zoranom

03. Sep 2004

Reading Time: < 1 minute

Tokom predizborne kampanje televizijske stanice ne bi smele da emituju filmove ili emisije sa Nedom Arnerić, Zoranom Cvijanovićem, Velimirom Živojinovićem i Milanom Gutovićem i spotove grupe Idoli, proizlazi iz upustva Radiodifuzne agencije. U obavezujućem uputstvu Radiodifuzne agencije radio i televizijskim stanicama o ponašanju u predizbornoj kampanji navodi se, naime, da bi emiteri tokom kampanje trebalo da isključe iz svog programa dokumentarne, igrane i slične emisije i filmove u kojima se pojavljuju kandidati sa izbornih lista.
Glumci Neda Arnerić i Zoran Cvijanović i članovi nekadašnje grupe Idoli Srđan SSaper i Nebojša Krstić su kandidati Demokratske stranke, Velimir Živojinović je kandidat Socijalističke partije Srbije, a Milan Gutović Demokratske stranke Srbije na lokalnim izborima 19. septembra.
“Novinari i voditelji koji su na izbornim listama ne mogu se pojavljivati u programima radija i televizija dok traje predizborna kampanja. Obaveza je radio i televizijskih stanica da sve svoje programe koji se odnose na izbore snimaju, a snimke čuvaju najmanje 30 dana od dana emitovanja”, piše u uputstvu.
“Imajući u vidu ponašanje emitera u prethodnim predizbornim kampanjama, savet posebno naglašava da sve predizborne emisije, izveštaji, reklamni blokovi, ankete i slično, moraju biti posebno obeleženi jasnom naznakom ‘predizborni program'”, piše u uputstvu objavljenom u današnjem izdanju lista “Politika”.
Uputstvom je propisano i da izveštaji agencija koje ispituju javno mnenje mogu biti objavljeni “uz uslov da bude imenovan naručilac ankete, uzorak na kojem je objavljeno ispitivanje, kao i način i vreme trajanja istraživanja”.
Dodaje se da Radiotelvizija Srbije (RTS), kao javni radiodifuzni servis, “nije u obavezi da pojedinačno predstavi sve kandidate sa svih izbornih lista, ali bi trebalo da se i u ovoj izbornoj kampanji pridržava principa objektivnog izveštavanja i ravnopravne zastupljenosti svih učesnika na izborima”.
“Pokrajinski radiodifuzni servis RTS – Radiotelvizija Novi Sad ima posebne obaveze koje se odnose na odgovarajući zastupljenost kandidata na nacionalnih manjina”, piše u uputstvu.

Print Friendly, PDF & Email