UNS i DNV zabrinuti zbog presude

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Vojvodine (DNV) izrazili su danas zabrinutost zbog presude opšti

03. Sep 2004

Reading Time: < 1 minute

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Vojvodine (DNV) izrazili su danas zabrinutost zbog presude opštinskog suda u Novom Sadu po kojoj su novinar i odgovorni urednik lista “Politika” Milan Laketić i Milan Mišić, dužni da predsedniku Izvršnog odbora Novog Sada Branislavu Pomoriškom isplate 120.000 dinara za pretrpljene duševne bolove i uvredu časti i ugleda. Kako se navodi u saopštenju, novinar Milan Laketić je u tekstovima o dugovanju šećerana “MK Komerca” NIS-u i istraživačkim rubrikama o osporavanim građevinskim poslovima koje je vlasnik “MK Komerca” i preduzeća “Proing” Miodrag Kostić dobijao od NIS-a i od grada Novog Sada, iznosio brojne argumente koji “dovode u pitanje opravdanost odluka tih značajnih upravnih i izvršnih organa na čijem je čelu ista ličnost (Branislav Pomoriški), što su potvrdili i svedoci na sudu”.
“Očigledno je da su sudovi sve revnosniji u odmeravanju kazne za izrečene sumnje i tvrdnje u novinarskim tekstovima koje nije lako dokazati, ali ih je po pravilu još teže opovrći”, navodi se u saopštenju.
UNS i DNV podsećaju da je pre nekoliko dana Opštinski sud u Novom Sadu doneo rešenje o sprovođenju istrage protiv bivšeg generalnog direktora NIS-a, zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj i Miodraga Kostića koji se tereti za isto krivično delo u podstrekavanju.
“Pravosudni organi bili su po ko zna koji put efikasniji u parnicama protiv novinara za tvrdnje koje će se na sudu možda i dokazati”, zaključuje se u sopštenju.

Print Friendly, PDF & Email