Trstenik: Televiziju poklonili crkvi

Mada se aktuelna opštinska vlast u Tretseniku zaklinjala da je sednica održana 4. septembra poslednja sednica Skupšt

16. Sep 2004

Reading Time: 2 minutes

Mada se aktuelna opštinska vlast u Tretseniku zaklinjala da je sednica održana 4. septembra poslednja sednica Skupštine u ovom sazivu, ipak je posle nje održana još jedna “poslednja sednica”. Povod za održavanja te ,još jedne sednice”, nedelju dana pred lokalne izbore, bila je privatizacija JP Radio televizije Trstenik, odnosno jednog njenog dela. Na prethodnoj sednici ovaj predlog nije prošao pa se privatazacija ponovo našla na dnevnom redu kao jedina tačka. Razmatran je predlog da se jedan deo Javnog preduzeća Televizija, oprema i 30 zaposlenih pripoji Žičkoj eparhiji SPC. Odbornike je interesovalo zašto se sa privatizacijom žuri, zašto se ne sprovede tender ili aukcija kako je predviđeno zakonom. Naglašavajući da nemaju ništa protav crkve, pravila igre su jasna – tender ili aukcija, rekao je Saša Jovanović, potpredsednik OO G17 plus, podsećajući koliko su Trsteničani skloni da poklanjaju (Trsteničani su gradili autobusku stanicu, pekaru u Vrnjačkoj Banji, bolnicu u Vrnjačkoj Banji a od toga sada nemaju koristi.). Odbornik Miroljub Nešić, sada kandidat SPS-a za predsednika opštine smatrao je da ne treba odvajati radio i televiziju već “u istom paketu” privatizovati oba medija pod istim uslovima.
Da odluku o ovome ne treba donositi, jer nema političkog konsenzusa, smatrala je odbornička grupa DS. Odbornik Zoran Radisavljević (DS) upozoravao je da posle izbora ne bude političkih potresa i poništavanja odluke. Ukazivao je na pitanje legalnosti, budući da se imovina prenosi bez naknade. Nemamo mandat da bez pitanja građana ta sredstva uzeta od građana i bez njihovog konsultovanja damo bez naknade, rekao je Radisavljević i predložio referendum kako bi se građani trsteničke opštine izjasnili treba li im ili ne treba lokalna televizija.
Objašnjavajući da je ovakav predlog već prihvatio Sveti sinod SPC i Agencija za privatizaciju bivši direktor RTV, sada zamenik ministra za informisanje, Miroljub Radosavljević je istakao da zahtev nije urađen po hitnom postupku zbog blizine lokalnih izbora, već se u stvari zakasnilo jer se na ovome radi već tri godine, rekao je Radosavljević a Trsteničani treba da se ponose što je baš njihova televizija izabrana da bude televizija SPC.
Bivši direktor Televizije je takođe odbornike podsetio na teškoće u finansiranju televizije tokom proteklih godina i činjenicu da su mnogi televiziju doživljavali kao balast. Nudimo rešenje rekao je bivši direktor, da se televizija pokloni Žičkoj eparhiji Srpske pravoslavne crkve. Na ovoj televiziji bi 30 zaposlenih radilo pet sati programa, a na zahtev odbornika ostaje jedan sat informativnog lokalnog programa.
Program će biti primeren hrišćanskom moralu. Televizija ni u kom slučaju neće biti takva da se smenjuju vladike, takvu televiziju ne bi niko gledao, rekao je bivši direktor.

Print Friendly, PDF & Email