Suđenje Čačanskim novinama

Pred Opštinskim sudom u Čačku juče je počelo suđenje vlasniku i glavnom i odgovornom uredniku Čačanskih novina, Stoja

10. Sep 2004

Reading Time: 2 minutes

Pred Opštinskim sudom u Čačku juče je počelo suđenje vlasniku i glavnom i odgovornom uredniku Čačanskih novina, Stojanu Markoviću po privatnoj tužbi ministra za kapitalne investicije Velimira Ilića. Povod za tužbu protiv Markovića je satirični tekst, “Uticaj bukove klocne na srpsku naučnu misao”, objavljen u prvom broju Čačanskih novina, povodom predavanja koje je Velimir Ilić održao na Tehničkom fakultetu u Čačku 1. marta ove godine. U tužbi protiv vlasnika i glavnog i odgovornog urednika Čačanskih novina Velimir Ilić navodi da mu je tekst naneo štetu i duševne bolove i kao odštetu za nematerijalnu štetu traži milion dinara.
Na prvom ročištu koje je trebalo da se održi juče nije se pojavio pravni zastupnik Velimira Ilića, advokat Jovo Popović, a prema rečima sudije Ljiljane Ćirić sudu nije dostavljena povratnica poziva za raspravu, zbog čega nema dokaza da je Popović primio poziv za jučerašnju raspravu.
U izjavi Danasu, glavni i odgovorni urednik Čačanskih novina Stojan Marković ističe da je pravi povod za tužbu pokušaj Velimira Ilića i Nove Srbije da ugase ovaj nezavisni mediji koji se kritički odnosi prema aktuelnoj opštinskoj vlasti.
– Čudi da kapitalni ministar Ilić podnosi tužbu zbog teksta sličnog onima koji su o njemu pisani nekoliko godina unazad. U spornom tekstu nema nijednog jedinog elementa uvrede niti zadiranja u privatni život ministra i profesora po pozivu Velimira Ilića. Ovde se radi o očiglednom pokušaju da se sa pozicije vlasti direktno utiče na uređivačku politiku, pa čak i na gašenje jednog nezavisnog nedeljnika koji nije po volji lokalnim moćnicima. Čačanske novine nisu jedini primer gušenja slobode štampe u Srbiji, pre nas su se na meti našli i drugi listovi kao, na primer, Kikindske i Vranjske novine, koje zbog svog kritičkog stava takođe nisu po volji moćnicima u sredinama u kojima izlaze. Bez obzira na sve pritiske i pretnje kojima su izloženi novinari Čačanskih novina nećemo odustati od svoje uređivačke politike u čemu nam podršku daju građani Čačka kojima je dosta neobjektivnog izveštavanja opštinskih medija čiji rad finansiraju poreski obveznici, a uređivačku politiku kroji nekolicina političkih moćnika… Mislim da je krajnje vreme da političari prestanu da se kriju iza imuniteta, jer im imunitet nije dat kako bi nesmetano mogli da vređaju koga stignu, kaže Marković. Prema rečima vlasnika i urednika Čačanskih novina, ovo suđenje je samo još jedan u nizu dokaza da građani i političari moraju biti izjednačeni u svojim pravima.

Print Friendly, PDF & Email