Smenjen glavni urednik Izvestije

Glavni urednik uglednog moskovskog dnevnika “Izvestija” Raf Šakirov smenjen je sa te funkcije zbog pub

06. Sep 2004

Reading Time: < 1 minute

Glavni urednik uglednog moskovskog dnevnika “Izvestija” Raf Šakirov smenjen je sa te funkcije zbog publikacija u vezi sa terorističkim napadom u Severnoj Osetiji. Šakirov je izjavio da je rukovodstvo holdiga “Prof-media”, kome pripada “Izvestija” ocenilo da izdanje tog lista od subote nije prikladno. Oko polovine tog broja “Izvestije” bilo je posvećeno događajima u Beslanu i u Moskvi je rasprodat već u jutarnjim časovima.
“Smatra se da je broj izgledao suviše emocionalno i kao plakat i da se novine tako ne prave”, preneo je stav rukovodstva Šakirov. On je naveo da je broj zaista izgledao kao plakat, objašnjavajući da je tako učinjeno “polazeći od toga šta to znači za državu”.
Generalni direktor “Prof-medije” Raf Akopov odbio je da komentariše smenu Šakirova. “Po svemu sudeći, nekome se u Kremlju nije dopalo izdanje, izgledalo je prejako. Pozvali su oligarha, koji se uplašio i odlučio da smeni Šakirova”, rekli su Beti izvori u rukovodstvu redakcije.
Šakirov je na mestu glavnog urednika “Izvestije” bio nepunih godinu dana. On je 1999. smenjen sa mesta glavnog urednika “Komersanta”, kada je objavio pismo sa izvinjenjem lista tadašnjem premijeru Jevgeniju Primakovu. Nakon toga je od jeseni 2001. godine bio glavni urednik “Gazete”.
Funkciju glavnog urednika Šakirov će vršiti do imenovanja novog – Vladimira Borodina.

Print Friendly, PDF & Email