Sloboda medija u Hrvatskoj

Američka organizacija “Fridom haus” (Freedom House) ocenila je da se sloboda medija u Hrvatskoj “

27. Sep 2004

Reading Time: < 1 minute

Američka organizacija “Fridom haus” (Freedom House) ocenila je da se sloboda medija u Hrvatskoj “u celini gledano poštuje”, ali da su potrebne dodatne reforme medijskih propisa. U godišnjem izveštaju organizacije koja se bavi pitanjima demokratskih sloboda, u delu koji se odnosi na Hrvatsku navodi se da je “najznačajniji medij u Hrvatskoj, HRT (Hrvatska radio-televizija), i dalje pod znatnom političkom kontrolom, uprkos dugotrajnim nastojanjima da se ona transformiše u javni servis evropskog stila”.
Novinarske slobode se i dalje krše, ocenjuje organizacija ilustrujući to anketom iz prošle godine, kada je više od polovine novinara iz više medija tvrdilo da se “ne oseća slobodno u obavljanju svog posla”. Krivični zakon još uvek predviđa zatvorske kazne za novinare za koje se utvrdi da su krivi za klevetu.
Sloboda veroispovesti povećana je u periodu od demokratskih promena, odnosno nakon 2000. godine, ali, kako se navodi u izveštaju, “nacionalne i verske manjine uživaju te slobode u značajno manjoj mjeri nego Hrvati”.
U osvrtu na pravosuđe, “Fridom haus” ukazuje na to da je veliki broj mesta sudija nepopunjen, na manjak iskusnih sudija, uz ocenu da je to dovelo do ogromnog broja zaostalih predmeta (prema procenama za 2003. 1,4 miliona), predugog trajanja sudskog procesa i otežanog sprovođenja sudskih odluka, posebno u slučajevima povezanim s povratkom imovine srpskih vlasnika.
Pravosuđe je, takođe, bilo izloženo zastrašivanju u redovno složenim slučajevima progona ratnih zločina, tvrdi organizacija.

Print Friendly, PDF & Email