Protest SEEMO

Organizacija medija jugoistočne Evrope (SEEMO) protestovala je danas zbog odnosa pripadnika KFOR-a prema fotograf

08. Sep 2004

Reading Time: < 1 minute

Organizacija medija jugoistočne Evrope (SEEMO) protestovala je danas zbog odnosa pripadnika KFOR-a prema fotografu agencije Kosova pres, za vreme protesta pripadnika udruženja kidnapovanih osoba u Pristsini. SEEMO je naveo u protestnom pismu kosovskim vlastima da je Tmava 30. avgusta pokrivao protest udruženja kidnapovanih osoba kada su pripadnici KFOR-a počeli da hapsi demonstrante.
“Članovi švedske jedinice KFOR uzeli su kameru Tmave i izbrisali sve slike, navodeći kao razlog da je slikao kako policija hapsi demonstrante”, naveo je SEEMO u dopisu komandantu KFOR-a generalu Ivu de Kermabonu i premijeru Kosova Bajramu Redžepiju.
Prema oceni SEEMO, to je kršenje principa Univerzalne povelje UN o ljudskim pravima. Ta medijska organizacija zatražila je od KFOR-a objašnjenje akcije pripadnika švedske jedinice i podsetila da je jedan od osnova svih demokratskih društava obezbeđenje bezbednih uslova za rad novinarima.
“KFOR, i snage vođene od strane NATO koje su odgovorne za uspostavljanje i obezbeđivanje bezbednosni na Kosovu, trebalo bi posebno da budu obazrive kada je reč o poštovanju međunarodnih standarda i komunikacije sa novinarima”, naveo je u pismu generalni sekretar SEEMO Oliver Vujović.

Print Friendly, PDF & Email