Presuda u korist Pomoriškog

Opštinski sud u Novom Sadu presudio je danas da dnevni list “Politika” iz Beograda i novinar tog lista Milan Laketić tre

02. Sep 2004

Reading Time: 2 minutes

Opštinski sud u Novom Sadu presudio je danas da dnevni list “Politika” iz Beograda i novinar tog lista Milan Laketić treba da plate odštetu od 120.000 dinara predsedniku gradske vlade Novog Sada Branislavu Pomoriškom na ime povrede ugleda i časti. Pomoriški je “Politiku” i Laketića tužio zbog serije tekstova s početka ove godine, koji su se odnosili na navodnu upletenost Pomoriškog u pojedine finansijske afere vezane za rad gradske vlade, ali vezane i za rad Naftne industrije Srbije, gde je Pomoriški bio predsednik Upravnog odbora.
Laketić je najavio da će se žaliti na odluku novosadskog Opštinskog suda. On je novinarima rekao da je prilikom pisanja tekstova koristio pisanu dokumentaciju, izjave tadašnjeg potpredsednika Vlade Srbije Miodraga Isakova sa konferencija za štampu i iz razgovora koje je imao s njim, kao i izjave sa konferencija za novinare Otpora. 
Isakov, koji se danas na sudu pojavio u ulozi svedoka, novinarima je kazao da Laketiću nije davao nikakve podatke, već je samo “prokomentarisao na osnovu saznanja” koja je imao.
“Ne znam odakle vam ta ideja da sam ja dao te podatke čoveku (Laketiću). Ne verujem da vam je novinar (Laketić) tako rekao i nemojte se služiti takvim stvarima i podmetaljkama kao i ovi na sudu”, rekao je Isakov.
Pomoriški je u odštetnom zahtevu tražio 350.000 dinara na ime povrede ugleda i časti, a sudija Branka Bajić je donela presudu na 120.000 dinara na osnovu Zakona o javnom informisanju. On je rekao da će dobijenu sumu uplatiti Zavodu za decu i omladinu ometenu u razvoju u Veterniku pored Novog Sada.
“Moja tužba je bila motivisana činjenicom da mi je učinjena velika kleveta u seriji članaka koji su potpuno neargumentovani. Mislim da je potrebno kazniti onoga ko je spreman da napoiše jednu ovakvu klevetu.  Takođe, zalažem se za nezavisno novinarstvo i smatram da je prošlo vreme u kojem su novinari pisali u ime i pod pritiskom političara”, rekao je Pomoriški.

Print Friendly, PDF & Email