Porez preti štampi

Dnevne novine i časopisi će od 1. januara sledeće godine biti opterećeni novom poreskom obavezom. Reč je o porezu na dod

24. Sep 2004

Reading Time: < 1 minute

Dnevne novine i časopisi će od 1. januara sledeće godine biti opterećeni novom poreskom obavezom. Reč je o porezu na dodatu vrednost, koji, prema proceni stručnjaka iz medijskih kuća, mnogi neće moći da izdrže i preti opasnost da se ugase ili da dođu u još težu situaciju nego što su do sada bili. Ovo je zaključak sa skupa koji je organizovan u Asocijaciji novinskih izdavača i elektronskih medija, gde je predstavnik Ministarstva finansija Republike Srbije, Slavko Pavlović objasnio izdavačima kako će se u ovoj delatnosti, koja je do sada bila oslobođena poreza na promet, od nove godine primenjivati Zakon o porezu na dodatu vrednost.
U ovoj delatnosti porez će biti obračunavan po stopi od osam odsto, koja predstavlja veliko opterećenje za novinske izdavače. Bilo bi zato neophodno da se urade preciznije kalkulacije i da se utvrdi kakva će biti sudbina novinsko-izdavačkih kuća posle uvođenja poreza. Asocijacija medija pokušaće da sa predstavnicima Ministarstva finansija postigne dogovor o primeni Zakona o PDV. Primeri iz zemalja Evropske unije govore da ova delatnost ne može da bude tretirana kao druge privredne grane i da su neophodne maksimalne olakšice.
Važno je, međutim, napomenuti da bi svi izdavači novina i časopisa do 30. septembra trebalo da se prijave i registruju kao poreski obveznici, kako ne bi platili kaznu odmah po stupanju na snagu Zakona o PDV.

Print Friendly, PDF & Email