Političari koriste medije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozvalo je danas državne organe da urede zakonsku regulativu koja se tič

03. Sep 2004

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozvalo je danas državne organe da urede zakonsku regulativu koja se tiče medija, a medije je pozvalo da se klone senzacionalizma i neproverenih informacija koje im plasiraju političari i “interesne grupe”. Povodom jučerašnje presude Opštinskog suda u Novom Sadu, po kojoj novinar Milan Laketić i list “Politika” treba da plate 120.000 dinara odštete za povredu ugleda i časti predsednika gradske vlade Novog Sada Branislava Pomoriškog, NDNV je ocenilo da političari ne snose nikakvu odgovornost za izgovorene reči, već žrtve ostaju jedino mediji i novinari.
“Političari koriste medije za proizvođenje raznoraznih afera, to jest u dnevno-političke svrhe borbe za golu vlast po svaku cenu. Tako je u konkretnom slučaju novinar Laketić u seriji tekstova napisao one podatke i komentare koje su mu dostavili političari, a posledice na sudu je snosio samo on”, navodi se u saopštenju.
Dodaje se da su se političari na sudu pojavili “samo kao svedoci”, te da su se ogradili od napisa u “Politici”, rekavši da nisu davali nikakve podatke novinaru.
NDNV je ocenilo da mediji često pristaju na “opasnu igru” proizvođenja afera i blaćenja nečijih političkih protivnika i neistomišljenika.
““Tome možemo da zahvalimo i činjenicu da danas u Srbiji, naročito u štampanim medijima, imamo pravu poplavu takozvanih tabloida, koji objavljuju neproverene informacije, nepotkrepljene činjenicama. U trci za tiražom, a često se čini i u trci za zadovoljavanjem potreba određenih interesnih grupa, političkih ili nekih sličnih, mediji objavljuju senzacionalističke i propagandističke informacije koje nemaju veze sa novinarstvom”, ocenjuje se u saopštenju.
NDNV je apelovalo na kolege u medijima da se drže kodeksa profesije i da ne podležu političkim pritiscima, već da im na umu jedino bude ono što im profesija nalaže kao osnovno pravilo: da objavljuju istinite, objektivne i proverene informacije.

Print Friendly, PDF & Email