Podrška inicijativi za granski ugovor

Upravni odbor Asocijacije novinskih izdavača i elektronskih medija podržao je danas inicijativu pojedinih sindika

10. Sep 2004

Reading Time: < 1 minute

Upravni odbor Asocijacije novinskih izdavača i elektronskih medija podržao je danas inicijativu pojedinih sindikata za potpisivanje granskog ugovora sa nadležnim ministarstvom. UO te asocijacije ocenio je u saopštenju da bi kolektivni ugovor mogao doprineti sređivanju prilika u oblasti rada u medijima, navodeći da pojedini poslodavci, posebno privatni, “sve češće i ozbiljnije ugrožavaju elementarna radna prava zaposlenih”, te da to i uređivačku politiku odvodi sa koloseka novinarstva i profesionalizma. UO Asocijacije izrazio je spremnost da sindikatima, novinskim kućama i institucijama vlade, pomogne svojim stručnim i profesionalnim timovima, ili kao medijator, u izradi kolektivnog ugovora sve do njegovog konačnog zvaničnog potpisivanja.
Asocijacija je upozorila i na sve češći senzacionalizam u medijima i sve manje poštovanje principa profesije, zbog čega je njen UO sugerisao Udruženju novinara Srbije da ponovo uspostavi sud časti. Asocijacija novinskih izdavača i elektronskih medija, čiji je predsednik UO Manojlo Vukotić, najavila je i da će uskoro organizovati okrugli sto na temu “Etika u srpskom novinarstvu”.
Potpisivanje granskog ugovora inicirali su Sindikat novinara Srbije i Samostalni sindikat radnika grafičkih, izdavačkih i informativnih delatnosti.

Print Friendly, PDF & Email