Pet godina Televizije “Apolo”

Novosadska Televizija “Apolo” obeležava ovih dana petu godinu postojanja kao gradski elektronski med

17. Sep 2004

Reading Time: 2 minutes

Novosadska Televizija “Apolo” obeležava ovih dana petu godinu postojanja kao gradski elektronski medij. Skupština grada je u septembru 1999. godine osnovala javno preduzeće Gradski informativni centar “Apolo” sa zadatkom stvaranja kvalitetne TV stanice koja bi građane informisala o svim značajnijim događajima u gradu, zemlji i svetu. Televizijski program je prvi put emitovan u septembru 2000. godine i od tada stanica stiče sve veću popularnost i poverenje gledalaca, zahvaljujući informisanju po principima objektivnog novinarstva.
– TV “Apolo” je predviđena da bude servis građana i mi se te uloge dosledno držimo – kaže glavni i odgovorni urednik Slaviša Grujić. – Čvrsto se držimo kursa standardne urbane televizije koja svojim programskim sadržajima podstiče na toleranciju i to ne samo na nacionalnoj osnovi. Tako je od početka i nikada nismo dozvolili da se aktuelni događaji posmatraju drugačije od objektivnog viđenja sa velikom dozom kulture.
TV “Apolo” se, osim prepoznatljivog vizuelnog identiteta, kojim se po originalnosti izdvaja iz mnoštva lokalnih TV stanica, ponosi i sopstvenom školom novinara koja je dala čitavu plejadu sadašnjih saradnika. Uz njih su se odlično uklopili i iskusni novinari sa dugim stažom u drugim eminentnim medijima, kao što su Duško Bogdanović, Ivan Benašić, Laslo Tot, Lazar Kurteš, Karolj Kovač, Borivoje Erdeljan, Vladimir Ješić, Sanja Zavišić i drugi. Odlično selektovan tim kvalitetnih novinara izborio se za status najgledanije gradske televizijske stanice, što je, kako tvrdi Grujić, i potvrđeno istraživanjima javnosti koje su sprovele agencije “Skan” i “NS Media”. Prema sondiranju gledanosti “Stratedžik marketinga”, informativna emisija “Objektiv”, koja se emituje svakodnevno u tri termina, najgledaniji je program ove vrsta u gradu.
– Građane informišemo na tri načina: informativnim i drugim programima, info-kanalom i našim veb-sajtom. Maksimalno koristimo pogodnosti najsavremenije tehnologije, ali je možda i važnija od toga odlična organizacija u kojoj se tačno zna ko, šta, kad i kako radi i to mesec dana unapred. U programskoj šemi, oslonili smo se, pre svega, na izuzetne dokumentarne emisije, dok jeftini tok-šou i ostale sadržaje niskog produkcijskog kvaliteta ne praktikujemo. Zahvaljujući tome, postali smo uzorna televizija od koje se može mnogo toga naučiti – ponosan je glavni urednik na jedinstveni sistem koji daje vidne rezultate.
Kao novinu u programu, Grujić najavljuje skori početak emitovanja serijala spoljnopolitičkih emisija autora Borivoja Erdeljana, a već u izbornoj noći TV auditorijum očekuju brojna javljanja uživo sa “lica mesta”, kao i veliki broj gostiju u studiju, ali ne stručnjaka već, kako saznajemo – gledalaca i drugih građana.
Glavni urednik ističe da se Televizija pokazala u pravom svetlu u kriznim situacijama u državi, kao što je bilo ubistvo premijera i akcija “Sablja” koja je potom usledila, zatim u vreme tragičnih događaja na Kosovu i posebno dok su na ulicama Novog Sada divljali razulareni navijači.
– Pamte se i intervjui sa vodećim domaćim političarima posle kojih je često bilo pokušaja da se demantuje rečeno ili čak da se zabrani emitovanje, ali to nikada nikome nije uspelo. Kada je prećeno našem novinaru, u znak protesta smo isključili program na četiri sata – kaže Grujić koji se slaže da je ipak najkarakterističniji TV trenutak ove televizije onaj čuveni “karate-intervju” Velje Ilića.

Print Friendly, PDF & Email