Kandidat poziva na linč novinara

Koordinacija novinarskih udruženja BiH optužila je kandidata za gradonačelnika Banjaluke Ljubišu Bucu Kragulja da

14. Sep 2004

Reading Time: < 1 minute

Koordinacija novinarskih udruženja BiH optužila je kandidata za gradonačelnika Banjaluke Ljubišu Bucu Kragulja da je u sinoćnjem predizbornom obraćanju “pozvao na linč pojedinih novinara i medija”. U saopštenju Koordinacije nezavisnih novinarskih udruženja navodi se da je gostujući u sinoćnoj emisiji banjalučke “Simić televizije” Kragulj za “Nezavisne novine” rekao da su “ekspozitura CIA”, dok je za generalnog direktora Radio-televizije Republike Srpske (RT RS) Dragana Davidovića kazao da ga je “postavila međunarodna zajednica da uništi RS”. “Kragulj je i na račun zamenika glavnog i odgovornog urednika ‘Nezavisnih novina’ Mirjane Kusmuk izneo niz gnusnih laži i uvreda”, stoji u saopštenju.
Navodeći da je “zaprepašćena Kraguljevim istupom, jer smatra da je time otvorio lov na glave novinara i urednika ‘Nezavisnih novina’ i direktora RT RS-a”, Koordinacija novinarskih udruženja BiH pozvala je predsednike stranaka koje podržavaju Kraguljevu kandidaturu, a pre svih Srpsku demokratsku stranku (SDS) i Partiju demokratskog progresa (PDP), da se javno ograde od njegovih nastupa.
“Ako to ne učine u naredna 24 časa, Koordinacija novinarskih udruženja BiH smatraće ih direktno odgovornim ukoliko se bilo šta loše dogodi novinarima i urednicima “Nezavisnih novina” i direktoru Rt RS-a”, navodi se u saopštenju.
Koordinacija novinarskih udruženja BiH još je saopštila da je o istupu Kragulja obavestila Regulatornu agenciju za komunikacije i Izbornu komisiju BiH.
Ljubiša Buco Kragulj, vlasnik je banjalučkog “BIG radija”, a njegovu kandidaturu za gradonačelnika Banjaluke na predstojećim lokalnim izborima podržalo je osam srpskih političkih stranaka.

Print Friendly, PDF & Email