Grubo narušena predizborna pravila

Opštinski odbor Demokratske stranke u Vršcu saopštio je juče da su lokalna televizija VTV “Banat” i njen

23. Sep 2004

Reading Time: 2 minutes

Opštinski odbor Demokratske stranke u Vršcu saopštio je juče da su lokalna televizija VTV “Banat” i njena glavna i odgovorna urednica Vesna Sretenović šest sati pred početak izborne ćutnje grubo narušili pravila ravnopravnog predstavljanja učesnika na izborima tako što su odbili da emituju snimak završne konvencije Demokratske stranke u terminu koji je ranije bio ugovoren.
U ovom saoštenju se navodi da se ova TV kuća sve vreme predizborne kampanje otvoreno stavljala na stranu kandidata Grupe građana “Vršačka regija – Evropska regija”, koju jednim delom čine bivši ili sadašnji članovi SPS-a i JUL-a i čiji je kandidat za predsednika opštine šef odborničke grupe SPS u sadašnjem sazivu, ne emitujući ili neprofesionalno skraćujući priloge o predizbornima aktivnostima Demokratske stranke u Vršcu. Navodi se da je VTV “Banat” takođe sastavni deo poslovne imperije Miodraga Babića, predsednika “Hemofarm koncerna” u Vršcu, koji je i inicijator formiranja grupe građana “Vršačka regija – Evropska regija”.
“Ovaj drastičan primer nepoštovanja ne samo pozitivnih normi o praćenju izbora javnih glasila, već i opšteusvojenih principa profesionalnog i civilizovanog ponašanja pokazuje da bahatost još uvek temeljno određuje ljude koji su godinama službovali jednom režimu. Takođe i da je njihov najveći strah slobodan protok informacija, naročito u trenutku kada je ta informacija osnov izbornog opredeljenja građana”, kaže se u saopštenju OO DS, koje je potpisao šef Izbornog štaba ove stranke u Vršcu advokat Stevica Nazarčić.

Jasno od početka
Na početku predizborne kampanje 12 političkih stranaka, među kojima i one koje nikad ne nastupaju zajedno, obratile su se apelom i upozorenjem direktorki i urednici VTV “Banat” Vesni Sretenović u cilju istinitog, pravovremenog i sveobuhvatnog informisanja građana. Stranke su tada tražile da im se obezbedi pažnja i vreme u istoj meri, kao i “Pokretu Vršačka regija – Evropska regija”, odnosno njihovom kandidatu Jovici Zarkuli.
Vesna Sretenović je u informativnom programu VTV “Banat” odgovorila na zahtev stranaka i poručila da im niko ne brani nastup. Istakla je da svaka opcija može da se predstavi na ovoj televiziji, ukoliko za sat vremena može da plati 15.000 dinara. Izgleda da Opštinskom odboru DS u Vršcu u ovom slučaju ni to nije bilo dovoljno.

Print Friendly, PDF & Email