Govor mržnje u medijima

Srbija je opet upala u seriju vređanja političkih protivnika, koji kao da su zakleti neprijatelji, a ne rivali u demokr

28. Sep 2004

Reading Time: 2 minutes

Srbija je opet upala u seriju vređanja političkih protivnika, koji kao da su zakleti neprijatelji, a ne rivali u demokratskom nadmetanju za glasove. Momir Lazić, navodno član SRS-a, za koga zamenik predsednika radikala Tomislav Nikolić tvrdi da nije u stranci, u plaćenom terminu na TV Inđija optužio je predsednika Srbije Borisa Tadića za izdaju i povezanost sa Al Kaidom i Izraelom. Posebno je bio “darežljiv” prema predsedniku opštine Inđija Goranu Ješiću koji, tvrdi on, ima “svoje eskadrone smrti” i na teret mu stavlja to “što nije sprečio da 47 odsto mladih u Inđiji koristi drogu”.
Tim povodom oglasilo se i Nezavisno udruženje novinara Vojvodine apelom medijima da prestanu sa emitovanjem izjava koje su govor mržnje.
– Ovaj istup je opasan, ako se setimo šta je bilo u Sremu početkom devedesetih, a za šta će neko odgovarati u Hagu. Šovinistički ton predizbornih kampanja posebno je opasan u našoj multietničkoj sredini, koja je rovita i daje krila ovakvim ljudima – rekao je za Glas Dinko Gruhonjić, predsednik NUNV-a, i dodao da ne smemo dozvoliti stanje gde cilj opravdava sredstva.
Reagovala je i Republička agencija za radiodifuziju tražeći od RTV Inđija snimak pomenute emisije i potpuno objašnjenje.
– U zavisnosti od dobijenih argumenata odlučićemo o sankciji, koja može biti interna opomena ili javno upozerenje, a sve možemo proslediti i sudu, jer je govor mržnje krivično delo kažnjivo po Zakonu o informisanju – objašnjava Slobodan Đorić, sekretar Agencije, i dodaje da slučaj “Lazić”, među 50 praćenih TV stanica, nije usmljen.
Nebojša Bugarinović, predsednik NUNS-a, u ovom postupku vidi dve strane Vučićevog nastupa.
– Jasno je da je ovo politička kampanja, ali ako neko iznosi papire, ne možemo blanko da mu verujemo ili ne verujemo. Mediji, kao i državni organi, dužni su da ovo proveravaju, ali i da paze o etičkom kodeksu – rekao je Bugarinović.
Na tankoj liniji “prljave kampanje” igrao je juče i kandidat SRS-a za gradonačelnika Beograda Aleksandar Vučić.

Print Friendly, PDF & Email