BKTV dodatno krši zakon

Predsednik Saveta Republičke radiodifuzne agencije Nenad Cekić izjavio je danas da BK TV dodatno krši Zakon o radiodi

13. Sep 2004

Reading Time: 2 minutes

Predsednik Saveta Republičke radiodifuzne agencije Nenad Cekić izjavio je danas da BK TV dodatno krši Zakon o radiodifuziji komentarisanjem javnog upozorenja koje joj je izrečeno zbog kršenja zakonskih odredbi o ravnopravnom predstavljanju kandidata u kampanji za predsedničke izbore u Srbiji. Na sednici Odbora Skupštine Srbije za kulturu i informisanje, na kojoj je neformalno podržan izveštaj Republičke radiodifuzne agencije o nadzoru emitera u vreme kampanje za predsedničke izbore, Cekić je ponovio da je BK TV favorizovala svog vlasnika Bogoljuba Karića.
Cekić je ukazao da je ta stanica posvetila Kariću 36,75 odsto informativnog programa posvećenog izborima, da je često emitovala njegove spotove i snimke bez oznaka da je reč o predizbornoj kampanji, te da je pola sata uoči predizborne tišine “prekinula igrani film i pustila Karićev govor do ponoći”, što nijedan drugi kandidat nije mogao. Napominjući da su i pojedine druge kuće selektivno predstavljale predsedničke kandidate, Cekić je rekao da Savet pravi razliku između prava na uređivačku politiku i drastičnog kršenja zakonskih odredbi o ravnopravnosti kandidata.
Cekić je naglasio da komentari medijske kuće na izrečenu kaznenu meru predstavljaju “direktno dodatno kršenje” tog zakona, posebno ako ta stanica ne objavi u celini upozorenje koje joj je izrečeno, kao što je slučaj sa BK TV. Cekić je rekao i da se upozorenje Saveta mora uzeti u obzir prilikom dodele dozvola za emitovanje programa, ali je naglasio da “nije reč ni o kakvom zatvaranju BK” i da savet nastavlja nadzor emitera kako se “jedan izolovani slučaj ne bi pretvorio u trend”.
Članovi Odbora nisu usvojili nikakav zaključak o tom izveštaju, ali su pojedini iz Socijalističke partije Srbije i Srpske radikalne stranke izrazili nezadovoljstvo izveštavanjem još nekih TV kuća, posebno pominjući “Palmu plus” u Jagodini i beogradsku TV B92.
Poslanik SRS Zoran Krasić rekao je za B92 da je “Soroševa stanica”, koja pojačava “autokrivicu” srpskog naroda, a sve medije, inače, okarakterisao je kao “mentalne medijatore” koji izuzetno utiču na javno mnjenje. Pojedini članovi Odbora založili su se i za ponovno aktiviranje Nadzornog odbora za praćenje predizbornih kampanja, a više njih ocenilo je da je potrebno usvojiti novi zakon o radiodifuziji, za šta se založio i pomoćnik ministra kulture Petar Ignja.
Ignja je ocenio da je neophodna i izmena Zakona o javnom informisanju kako bi “više štitio novinare”.

Print Friendly, PDF & Email