Urednici pišu Šrederu

Više od 40 glavnih urednika vodećih dnevnih i nedeljnih novina u Nemačkoj uputilo je pismo saveznom kancelaru Gerhard

30. Aug 2004

Reading Time: 2 minutes

Više od 40 glavnih urednika vodećih dnevnih i nedeljnih novina u Nemačkoj uputilo je pismo saveznom kancelaru Gerhardu Šrederu (Schroeder) u kojem se od njega traži da odgovarajućom intervencijom pred Evropskim sudom za ljudska prava u Briselu stane u zaštitu slobode štampe. Povod za pismo je junska presuda ovog Suda povodom tužbe princeze Karoline od Monaka koja je, povodom njenih fotografija u jednoj nemačkoj novini, tražila da se zabrani objavljivanje fotografija koje je prikazuju u obavljanju nejavnih funkcija. Nemački urednici od Šrederove vlade zahtevaju da zatraži reviziju procesa i tako spreči faktičko uvođenje cenzure, jer se navedenom presudom “štampa onemogućava u jednom od najvažnijih zadataka, naime u tome da kontroliše šta rade moćnici”.
Prema presudi iz Brisela, izveštavanje o ličnostima iz javnog života moguće je samo ako se odnosi na njih tokom obavljanja zvaničnih funkcija. Nemački urednici ocenjuju da će tako mnoge teške afere u koje su umešane vodeće ličnosti političkog i privrednog života ostati neotkrivene. Podseća se na skandale vezane za nedavnu ostavku direktora nemačke centralne banke Ernsta Veltekea nakon što se ispostavio da je na račun jedne druge finansijske ustanove boravio u najskupljem berlinskom hotelu ili na ostavku nekadašnjeg ministra oddbrane Rudolfa Šarpinga pošto su otkrivene njegove nedopustive veze za jednom moćnom reklamnom agencijom.
“Poslanici bi tako mogli da spreče bilo kakvo političko izveštavanje, ukoliko bi svoje sastanke o pojedinim temama umesto u parlamentu, održavali po privatnim stanovima. Ako se to dogodi, onda je sloboda štampe u Nemačkoj prošlost”, navodi se u pismu glavnih urednika. Vlada se poziva da što pre uloži žalbu pred Sudom u Briselu da bi tako “bila izbegnuta najveća moguća šteta po nemačku demokratiju”.
Među potpisnicima pisma su glavni urednici nedeljnika “Sspigl” (Der Spiegel), “Sstern” (Stern) i “Fokus” (Focus), dnevnika kao što su “Velt” (Die Welt), “Bild” i “Berliner Cajtung” (Zeitung), kao i šefovi nekoliko desetina drugih magazina i nadregionalnih i regionalanih dnevnih novina.

Print Friendly, PDF & Email