Umro je Ivan Mihalek

Danas je u Novom Sadu, nakon kraće i teške bolesti, preminuo Ivan Mihalek, jedan od najistaknutijih pripadnika

13. Aug 2004

Reading Time: < 1 minute

Danas je u Novom Sadu, nakon kraće i teške bolesti, preminuo Ivan Mihalek, jedan od najistaknutijih pripadnika posleratne generacije muzičkih poslenika u Vojvodini i jedan od osnivača i velikih prijatelja Nezavisnog društva novinara Vojvodine. Ivan Mihalek je rođen u Titelu 9. jula 1927. godine. Mihalek je bio jedan od prvih diplomaca novoosnovanog nastavničkog odseka Državne muzičke škole u Novom Sadu, današnje Muzičke škole “Isidor Bajić”, a posle toga završio je i Muzičku akademiju u Beogradu.
Mihalek je bio jedan od inicijatora i utemeljivača Tamburaškog orkestra Radio Novog Sada, koji je zadugo ostao najbolji profesionalni ansambl tog  tipa u tadašnjoj Jugoslaviji.
Ivan Mihalek je objavljivao i brojne članke posvećene muzici u dnevnoj štampi i muzičkim časopisima.
Ni po odlasku u penziju Ivan Mihalek se nije povukao iz muzičkog života. Dogod mu je to zdravlje dozvoljavalo, čika Iva je posećivao koncerte, pratio festivale, radoznao da upozna nove umetnike i ansamble.
Odlaskom Ivana Mihaleka naša muzička kultura ostala je siromašnija za jednog izuzetno zaslužnog muzičkog radnika i pedagoga, čiji rad i zalaganje su ostali neizbrisivo utkani u ukupni razvoj i napredak muzičkog života Novog Sada i Vojvodine. Odlaskom čika Ivana Nezavisno društvo novinara Vojvodine ostalo je bez jednog od najvernijih prijatelja, koji će nam nezirecivo mnogo nedostajati.

Print Friendly, PDF & Email