RTS najobjektivnije, BK najlošije

Savet republičke Radiodifuzne agencije ocenio je, nakon analize medija o praćenju predsedničkih izbora u Srbiji, da

18. Aug 2004

Reading Time: < 1 minute

Savet republičke Radiodifuzne agencije ocenio je, nakon analize medija o praćenju predsedničkih izbora u Srbiji, da je najobjektivnije i najprofesionalnije kandidate pratila državna Radiotelevizija Srbije, dok je kao “ekstremno negativan” primer navedena BK televizija. Predsednik Saveta Nenad Cekić rekao je da je BK televizija tokom predsedničke kampanje “izrazito navijala” za vlasnika te kuće Bogoljuba Karića.
“Pola sata pred predizbornu tišinu, BK televizija je prekinula film i pustila propagandni materijal Karića. Nažalost, pokazuje se da je to dugoročna politika te kuće i BK se često koristi kao oružje za obračun sa političkim protivnicima”, objasnio je Cekić.
On je dodao i da iznenađuje takvo izveštavanje BK televizije, jer je ona za vreme parlamentarnih izbora u decembru 2003. godine bila jedna od najprofesionalnijih televizijskih kuća. Cekić je istakao da je Radiodifuzni savet pokrenuo postupak i uputio dopis BK televiziji, koja ima rok od osam dana da objasni način izveštavanja o izborima. U izveštaju Radiodifuznog saveta navodi se da je blagi favoritski status na televiziji B92 i Studio B imao Boris Tadić, Dragan Maršićanin na RTS-u i TV Politici a Tomislav Nikolić na televiziji Pink.
Povodom najave izmena Zakona o radiodifuziji, koji predviđa i izbor novih članova Saveta, Cekić je kazao da Savet nije odgovoran za “mrlje i senke” koje su nastale kod izbora članova Saveta. On je dodao i da podržava najavljene izmene Zakona.

Print Friendly, PDF & Email