Protiv zabrane bagdadske Al Džazire

Iračka prelazna vlada trebalo bi hitno da ukine zabranu emitovanja programa katarske satelitske televizije Al Džazi

11. Aug 2004

Reading Time: < 1 minute

Iračka prelazna vlada trebalo bi hitno da ukine zabranu emitovanja programa katarske satelitske televizije Al Džazire u Iraku, kako bi pokazala da poštuje slobodu medija, upozorio je u ponedeljak uveče Komitet za zaštitu novinara. “Zatvaranje bagdadske kancelarije Al Džazire je ozbiljan udarac slobodi medija u Iraku. Irački zvaničnici bi trebalo da uspostave dijalog sa televizijama sa kojima postoji neslaganje, umesto da ih cenzurišu”, rekao je Džoel Kampanja, koordinator programa za Bliski Istok, pri Komitetu za zaštitu novinara sa sedištem u Njujorku.
Kampanja je naveo da gledacoi time gube jer ne mogu da vide i izveštaje Al Džazire o događajima u Iraku, a umanjuje se i kredibilitet prelazne vlade koja bi trebalo da podržava principe slobodnog novinarstva. Visoki zvaničnici SAD kritikovali su način na koji je televizijska mreža na arapskom jeziku pratila rat u Iraku, kao i način na koji je emitovala video-snimke koje su navodno poslali vođa terorističke mreže Al Kaide Osama bin Laden i drugi pripadnici te organizacije.
Prelazna vlada u Iraku najavila je u subotu da je naložila zatvaranje bagdadske kancelarije Al Džazire na period od mesec dana, navodeći da ta televizija “hrabri kriminalce”. Arapska televizija međutim odbacuje te optužbe.

Print Friendly, PDF & Email