Poziv na nepristrasno izveštavanje

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozvalo je danas sve medije da se u kampanji za predstojeće pokraj

12. Aug 2004

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozvalo je danas sve medije da se u kampanji za predstojeće pokrajinske i lokalne izbore pridržavaju pravila novinarske profesije i da izveštavaju objektivno i uravnoteženo o svim kandidatima, strankama i koalicijama.
NDNV je pozvalo medije da ne podlegnu pritiscima lokalnih i drugih političkih moćnika i da se ne uključuju u kampanje pojedinih kandidata, stranaka i koalicija, odnosno da se ne bave propagandom već novinarstvom.
“Svesni da mnogi lokalni mediji u finanijskom smislu još uvek u dobroj meri zavise od opštinskih i gradskih budžeta, skrećemo pažnju političarima da im to ne daje za pravo da vrše pritisak na medije. Činjenica da je neki medij u opštinskom vlasništvu ne znači da se taj medij nalazi u vlasti stranaka ili koalicija koje vladaju na lokalnom nivou. Naprotiv, činjenica da je neki medij u opštinskom vlasništvu znači samo i jedino da takav medij finansiraju poreski obveznici iz konkretne opštine. A politička opredeljenja poreskih obveznika su veoma različita i oni od medija očekuju samo da izvestavaju objektivno, profesionalno, tačno, nepristrasno, odnosno da im predstave čitavu lepezu političkih opcija koje im se nude na predstojećim izborima, kako bi nesmetano mogli da se opredele za koga će ili neće glasati. Pozivamo sve medije da se, u slučaju pokušaja vršenja političkog pritiska na njih, obrate NDNV-u. Takođe, pozivamo izborne štabove kandidata, stranaka i koalicija da javnosti skrenu pažnju ukoliko uoče da se neki medij ne pridržava osnovnih pravila novinarske profesije”, kaže se u saopštenju Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Print Friendly, PDF & Email