Od podmitljivosti do cenzure

Ruska omladinska organizacija “Zajedno”, bliska vodećoj parlamentarnoj partiji “Jedinstven

15. Aug 2004

Reading Time: < 1 minute

Ruska omladinska organizacija “Zajedno”, bliska vodećoj parlamentarnoj partiji “Jedinstvena Rusija” sprovela je tajnu operaciju kako bi otkrila podmitljive novinare. Kako piše agencija RIA “Novosti”, ubačene osobe su redakcijama platile velike pare su objavljivanju članaka koji sadrže evidentnu laž. Ne proveravajući ni jednu jedinu reč, listovi su rado ustupali svoje stranice za takve naručene tekstove.
Javnost se podelila oko akcije i, dok su jedni ocenili kao briljantno razobličavanje, drugi su je osudili kao sramnu provokaciju. Mnogi Rusi su obeđeni da domaći mediji nisu izdržali probu slobode govora, zamenivši je prodajom svojih stranica i etra onom ko više plati. Generalni sekretar Saveza novinara Rusije, Igor Jakovenko, izvodi mračan zaključak:
– Novinarstvo se potiukuje iz medija, ustupajući mesto propagandi, političkim tehnologijama i šou-biznisu.
Od takvog stanja stvari najviše su se umorili čitaoci i televizijski gledaoci. Njihov protest iskazuje se u snezacionalnim rezultatima javnog mnjenja. Prema podacima najnovijeg istraživanja, koje je objavila kompanija “ROMIR monitoring”, 71 odsto građana i 41 odsto novinara odobrava uvođenje cenzure u sredstvima javnog informisanja. Ne radi se o političkoj cenzuri. Većina nezadovoljnika mašta o stvaranju nekakvog moralno-etičkog filtera koji bi ogradio korisnika informacije od grubih propagandističkih manipulacija i plaćene laži.
Poslanici Dume su stoga doneli udluku da se izradi nacrt zakona “O ekonomskoj nezavisnosti medija”, koji država daje ulogu glavnog zaštitnika medija. Pretpostavlja se da će se na taj način radikalno smanjiti porezi koji plaćaju mediji, da će im se obezbediti fiksne cene papira, štamparskih usluga i tehničke opreme.

Print Friendly, PDF & Email