O privatizaciji društvenih medija

Ministar za kulturu i informisanje Srbije Dragan Kojadinović izjavio je da očekuje da će od 1. septembra stupiti na sna

13. Aug 2004

Reading Time: < 1 minute

Ministar za kulturu i informisanje Srbije Dragan Kojadinović izjavio je da očekuje da će od 1. septembra stupiti na snagu uputstvo o načinu privatizacije medija u društvenom vlasništvu. “Nacrt uputstva o privatizaciji medija koji u sebi imaju društveno vlasništvo pušten je u proceduru, na njega bi trebalo da se dobiju komentari nadležnih ministarstava pravosuđa i finansija, tako da očekujem da će ono biti završeno do kraja meseca, a u upotrebi od 1. septembra”, rekao je Kojadinović kraljevačkom nedeljniku “Ibarske novosti”.
Prema njegovim rečima, po važećoj zakonskoj regulativi, radnici u medijima koja idu na aukcijsku ili tendersku privatizaciju automatski dobijaju trideset odsto akcija. Kojadinović je dodao da je važno da se nađe način da banke kreditiraju zaposlene u medijima, kako bi im bila data bar teorijska šansa da i sami postanu vlasnici medija u kojima rade.
»Medijima preti velika opasnost posle svih borbi koje su preživeli da ih kupi neki novi biznismen sa sumnjivim kapitalom, i onda se tako anulira ceo minuli rad novinara koji su pošteno, vredno, teško, a za male pare radili”, kazao je srpski ministar. On je najavio da se sa Ministarstvom za rad i socijalnu politiku dogovaraju socijalni programi za koje su obezbeđena i značajna novčana sredstva. “Nećemo da dozvolimo da ogroman broj novinara ostane bez posla, pogotovo ne oni koji su deset, petnaest i dvadeset godina proveli u novinarstvu”, kazao je Kojadinović.
Govoreći o problemima dodele radijskih i televizijskih frekfencija, ministar za kulturu i medije je rekao da je od uvođenja moratorijuma za njihovu dodelu 2001. godine stvoren gori haos od onoga koji je vladao do te godine. “Nemate više čistih frekfencija, čak ni programe Radio Beograda ne možete da slušate, jer su, kako se to u žargonu kaže, ‘prljavi'”, kazao je Kojadinović za današnje “Ibarske novosti”.

Print Friendly, PDF & Email