Najnoviji broj Dosijea o medijima

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Nebojša Bugarinović ocenio je danas da veliki broj tužbi pro

02. Aug 2004

Reading Time: 1 minute

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Nebojša Bugarinović ocenio je danas da veliki broj tužbi protiv novinara ukazuje da se njima upućuje “jasna opomena” da ne bi trebalo suviše ozbiljno da shvataju svoju struku. Bugarinović je na predstavljanju najnovijeg broja “Dosijea o medijima”, koji se bavi medijskom scenom u Srbiji, kazao da se novinari upozoravaju da će ih svaki njihov pokušaj da budu analitični i kritični dovesti pred sud.
On je kazao da je najvažniji deo “Dosijea o medijima”, koji je, prema njegovoj oceni, jedan od najuspešnijih projekata NUNS-a, dodatak o Sudskim procesima protiv novinara u Srbiji zbog klevete, nanošenja duševnog bola i povreda ugleda i časti. Prema Bugarinovićevim rečima, taj dodatak predstavlja “ozbiljno istraživanje Mire Kalenić, koja je prikupila više od 300 tužbi koje su protiv novinara podnete u periodu od demokratskih promena do danas”.
Advokat Nebojša Simeunović naveo je da je u toku više od 300 sudskih predmeta u vezi sa “krivičnim gonjenjem novinara i tužbi za nadoknadu štete zbog povrede časti učinjenih u štampanim i elektronskim medijima”. Novinar nedeljnika “Vreme” Dejan Anastasijević ocenio je da Izveštaj o sudskim procesima protiv novinara pokazuje da novinari poslednjih godina sve više vremena provode po sudnicama, umesto za kompjuterom radeći svoj posao. On je dodao da se protiv njega vode dva procesa po tužbama za klevetu, kao i da su njegove kolege u redakciji u kojoj radi u sličnoj situaciji.
Urednik “Kikindskih novina” Željko Bodrožić kazao je da su u unutrašnjosti Srbije retki oni novinari koji se usuđuju da pišu o “tabu temama” koje pre toga niko nije obrađivao, jer su “u lokalnim medijima novinari još veći poslušnici nego u velikim centrima”. On je dodao da je u toku desetak sudskih postupaka protiv “Kikindskih novina”, uglavnom zbog vrednosnih sudova i zbog činjenica koje su izneli o nekim ljudima koji žive i rade u Kikindi.

Print Friendly, PDF & Email