Izmene Zakona o radio-difuziji

Poslanici parlamenta Srbije razmatraće sledeće sedmice izmene Zakona o radio-difuziji, po kojima će skupštinski od

11. Aug 2004

Reading Time: < 1 minute

Poslanici parlamenta Srbije razmatraće sledeće sedmice izmene Zakona o radio-difuziji, po kojima će skupštinski odbor, umesto parlamenta, republičke i pokrajinske vlade, biti predlagač kandidata za članstvo u Savetu Republičke radiodifuzne agencije. Umesto Vlade Srbije, Izvršnog veća Vojvodine i Skupštine Srbije, predlagač kandidata za tri mesta u savetu bio bi nadležni odbor parlamenta. Tri člana bi se birala s liste od šest kandidata.
Skupština Vojvodine ostaće predlagač člana saveta, kao i ostali predlagači koji utvrđuju listu od po dva kandidata dogovorom. Medijska udruženja i organizacije i danas su kritikovali najavljene izmene Zakona o radio-difuziji. Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Medija centar zatražili su da se postojeći tekst zakona poboljša amandmanom. Prema oceni tih organizacija, promena celokupnog zakona samo bi dodatno otežala i prolongirala ionako tešku situaciju u medijima.
“Amandman na zakon vidimo u ovom trenutku kao jedino prihvatljivo rešenje za otklanjanje blokade rada radiodifuznog saveta”, navodi se u zajedničkom saopštenju te tri medijske organizacije. One naglašavaju da je suština problema “upravo u preovlađujućem uticaju državnih organa na izbor članova Saveta Republičke radiodifuzne organizacije, što onemogućava njegovu nezavisnost i u suprotnosti je s međunarodnim standardima i s demokratski uređenim društvom kome težimo”.

Print Friendly, PDF & Email