Crnogorci o Zakonu od radiodifuziji

Vanredna sednica crnogorske skupštine, na kojoj treba da bude razmotren predlog izmena i dopuna Zakona o radiodifuzi

27. Aug 2004

Reading Time: < 1 minute

Vanredna sednica crnogorske skupštine, na kojoj treba da bude razmotren predlog izmena i dopuna Zakona o radiodifuziji, počela je danas nešto posle 12 sati, sa više od sat vremena zakašnjenja zbog dodatnih konsultacija. Predlog izmena i dopuna, koje će poslanici razmatrati, predviđa da televizijsku pretplatu plaćaju stvarni, a ne pretpostavljeni korisnici.
Portparol Agencije za radiodifuziju Sunčica Mitrović kazala je ranije agenciji Beta da očekuje usvajanje tih izmena, napominjući da bi u suprotnom republički i lokalni javni difuzni servisi ostali bez osnovnog sredstva finansiranja. Prema njenim rečima, ako izmene ne bi bile usvojene bila bi ugrožena i dalja primena medijskih zakona, što bi značilo “apsolutni krah medijskih reformi” ako se ima u vidu da je Televizija Crne Gore u veoma teškoj finansijskoj situciji i da se pre svega finansira iz pretplate. Izmene i dopune zakona o radiodifuziji nisu usvojene na prošloj sednici parlamenta, jer za njih nije glasao dovoljan broj poslanika.
Predsednik Demokratskog saveza Albanaca Mehmet Barthi predložio je da se izmeni odredba po kojoj pretlatu treba da plaćaju sva lica koja imaju radiodifuzne aparate, to jest zatražio da je plaćaju samo ona koja ih koriste.
Zakonsku odredbu, koja je predviđala obavezno plaćanje pretplate za sva pravna i fizička lica, Ustavni sud proglasio je neustavnom, nakon čega je Agencija za radiodifuziju predložila izmene koje predviđaju da pretplatu plaćaju stvarni, a ne pretpostavljeni korisnici. Izmene predviđaju da ona lica koja nemaju televizijske i radio prijemnike Agenciji pruže dokaz, a u slučaju zloupotrebe predviđene su novčane kazne.
Televizijska pretplata iznosi 3,5 evra, a plaća se preko telefonskih računa.

Print Friendly, PDF & Email