Baza podataka o etici u novinarstvu

Prva jedinstvena baza podataka o profesionalnim standardima i etici u medijima i novinarstvu na srpskom jeziku, tren

02. Aug 2004

Reading Time: < 1 minute

Prva jedinstvena baza podataka o profesionalnim standardima i etici u medijima i novinarstvu na srpskom jeziku, trenutno najveća baza podataka te vrste u Evropi, postavljena je na vebsajt Centra za profesionalizaciju medija (CPM) iz Beograda. Na vebsajtu centra (www.cpm.edu.yu) mogu se naći svi domaći i veliki broj stranih propisa i dokumenata, etički kodeksi domaćih i međunarodnih novinarskih organizacija i udruženja i etički kodeksi evropskih novinarskih organizacija. Takođe su dostupni i kodeksi strukovnih udruženja, etički kodeksi vodećih svetskih medija, dokumenta mnogih međunarodnih organizacija poput UN, UNESKO-a ili Saveta Evrope koja se odnose medije, novinarstvo ili profesionalne standarde u ovoj oblasti.
U ovoj arhivi se, pored ostalog, može naći i nedavno objavljen novi etički kodeks “Njujork tajmsa”, sačinjen nakon serije skandala i ostavki izazvanih otkrićem da su pojedini novinari i urednici ovog lista ozbiljno narušili pravila profesionalnog ponasanja. Zatim, prvi – takođe nedavno objavljen – etički kodeks novinara “Al Dzazire”, kao i mnogi drugi originalni dokumenti ove vrste koji se prvi put pojavljuju na srpskom jeziku.
U arhivi prvi put su na jednom mestu sakupljeni i etički kodeksi svih članica EU u novom, proširenom sastavu. Takođe, prvi put su na srpskom jeziku objavljena pojedina dokumenta Saveta Evrope, koja se odnose na medije i novinarstvo. Najveći deo ove arhive biće objavljen i u obliku knjige pod naslovom “Etika novinarstva”, koja uskoro izlazi iz štampe.
Knjiga i odgovarajuća CD verzija ovih dokumenata, snabdeveni velikim indeksom pojmova sa mogućošću za brzo i lako pretraživanje sadržaja, koristiće se prvensteno kao priručnik za edukaciju profesionalnih novinara, u okviru redovnih programa Centra za profesionalizaciju medija iz Beograda. Autori projekta arhive i autori knjige “Etika novinarstva” su Stevan Nikšić i Ana Davičo.

Print Friendly, PDF & Email