Štrajk u Ruske slovo

Zaposleni u Novinsko-izdavačkoj ustanovi “Ruske slovo” koja ima izdanje na rusinskom jeziku, odlučil

26. Jul 2004

Reading Time: < 1 minute

Zaposleni u Novinsko-izdavačkoj ustanovi “Ruske slovo” koja ima izdanje na rusinskom jeziku, odlučili su da od 31. jula stupe u štrajk i zatražili ostavku vojvođanskog sekretara za informisanje Rafaila Ruskovskog. Ostavka Ruskovskog zatražena je zbog, kako je obrazloženo, “njegove uloge u nepravilnostima prilikom prenošenja osnivačkih prava nad ovim listom sa Skupštine Vojvodine na Nacionalni savet Rusina”.
Štrajkački odbor je najavio da će biti u štrajku i sve dok se Ustavni sud Srbije ne izjasni o odluci Skupštine Vojvodine o prenošenju osnivačkih prava listova na manjinskim jezicima sa pokrajinskog parlamenta na Nacionalne savete. Zaposleni u Novinsko-izdavačkoj ustanovi “Ruske slovo”, sprečili su danas članove novoosnovanog Upravnog odbora te medijske kuće da održe sednicu, jer smatraju da su izabrani nezakonito.
Direktor “Ruske slovo” Nikola Šanta, u prisustvu medija, rekao je tom prilikom Ruskovskom, kao i članovima UO koji su došli, da odluka o njihovom izboru nije validna, jer ih je izabrao nacionalni savet koji “ne postoji”. Prema mišljenju zaposlenih, izbor UO nije zakonit, jer je odluku o tome doneo Nacionalni savet Rusina koji je u ostavci, i koji na sednici nije imao kvorum.

Print Friendly, PDF & Email