Radnici sprečili sastanak UO Ruske slovo

Zaposleni u Novinsko-izdavačkoj ustanovi “Ruske slovo”, koja objavljuje na rusinskom jeziku, spreči

26. Jul 2004

Reading Time: 2 minutes

Zaposleni u Novinsko-izdavačkoj ustanovi “Ruske slovo”, koja objavljuje na rusinskom jeziku, sprečili su danas članove novoosnovanog Upravnog odbora te medijske kuće da održe sednicu, jer smatraju da su izabrani nezakonito. Direktor “Ruske slovo” Nikola Šanta, u prisustvu medija, rekao je predsedniku Nacionalnog saveta i pokrajinskom sekretaru za informisanje Rafailu Ruskovskom, kao i članovima UO koji su došli, da odluka o njihovom izboru nije validna, jer ih je izabrao nacionalni savet koji “ne postoji”.
Prema mišljenju zaposlenih, izbor UO nije zakonit, jer je odluku o tome doneo Nacionalni savet Rusina koji je u ostavci, sa svega pet članova i bez kvoruma na toj sednici. Nacionalni savet izabrao je šest članova UO, a ostala tri člana trebalo bi da imenuje “Ruske slovo”. Direktor “Ruske slovo” ocenio je i da odluka Skupštine Vojvodine o prenosu osnivačkih prava nad medijima na jezicima manjina na nacionalne savete takođe nije u skladu sa zakonom, koji kaže da osnivači medija “ne mogu biti institucije koje se finansiraju iz budžeta”.
Pravni zastupnik “Ruske slovo” Gordana Francuski obavestila je članove UO, koje je izabrao Nacionalni savet, da je sa advokatima Slobodanom i Vladimirom Beljanskim podnela tužbu protiv Nacionalnog saveta, navodeći da je izabran nezakonito, jer odluku o tome nije mogao doneti u trenutku kada su njegovi članovi podneli ostavku.
Predsednik Nacionalnog saveta u ostavci Rafail Ruskovski odbacio je te tvrdnje kao neosnovane i ocenio da je savet u ostavci “imao pravo” da izabere nove članove UO. “To je normalno u parlamentarnoj demokratiji da organ koji je razrešen, dok se ne izabere novi, ima pravo da donosi odluke”, kazao je Ruskovski. On je izneo i tvrdnju da bivši ministar za privredu i privatizaciju Dragan Maršićanin, koji je podneo ostavku uoči predsedničkih izbora, može da donosi odluke, te da tako može i Nacionalni savet u ostavci. Posle burne rasprave u redakciji, Ruskovski je prišao Gordani Francuski i pitao je da li je “ikada čula za pravni vakuum i da li je iko podneo tužbu protiv Maršićanina”. Rekao joj je i da “ne bruka kancelariju u kojoj radi”.
Rad Ministarstva za privredu, inače, koordiniše Predrag Bubalo, koji je na tu funkciju imenovan posle ostavke Dragana Maršićanina, propalog predsedničkog kandidata.

Print Friendly, PDF & Email