SafeJournalists mreža, partneri MFRR-a i Koalicija za slobodu medija osuđuju pritisake i napade na novinare u Srbiji

Lanac nekažnjivosti za nasilje nad novinarima mora biti prekinut

30. May 2024

Reading Time: 2 minutes

SafeJournalists mreža, Media Freedom Rapid Response partneri (MFRR), i Koalicija za slobodu medija osuđuju tekuće napade na novinare u Srbiji. Ovaj sve veći pritisak nedavno je kulminirao fizičkim napadom na novinara Vuka Cvijića i zahtevom za zatvorskim kaznama za novinare KRIK-a i Pištaljke. Pozivamo vlasti da sa najvećim prioritetom tretiraju porast napada na medije i istinski se posvete poboljšanju bezbednosti novinara.

Novinara nedeljnika Radar Vuka Cvijića napao je 29. maja u Beogradu Milan Lađević, suvlasnik izdavača provladinog tabloida Srpski telegraf. Policija je dokumentovala incident, a glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović naložio je Prvom osnovnom javnom tužilaštvu da ispita i utvrdi sve okolnosti ovog slučaja.

Cvijić je medijima rekao da je Lađević sedeo u kafiću sa njegovim poznanikom kome je prišao da ga pozdravi, nakon čega se prvo desio verbalni, a zatim i fizički napad na novinara. Lađević je počeo da vređa novinara i na kraju ga udario u glavu.

Pored pretnji i fizičkih napada na novinare, tužbe sa elementima SLAPP-a su sve učestalije, a tužioci traže i kazne zatvora za novinare.

Novinare portala KRIK tužila je sudija Apelacionog suda u Beogradu Dušanka Đorđević zbog baze podataka „Prosudi ko sudi“ u okviru koje su novinari istraživali rad pravosuđa, gde se i ona pominje. Sudija Đorđević, pored novčane odštete, traži kazne zatvora za novinare i zabranu rada na period od dve godine. U tužbama koje su podnete 13. i 15. maja, sudija Đorđević tvrdi da su novinari povredili njenu privatnost objavljivanjem njenog imena i položaja u Apelacionom sudu u Beogradu, kao i detalja o nepokretnostima koje poseduje sa suprugom. Ona dalje tvrdi da su novinari KRIK-a ugrozili njenu bezbednost i pomogli kriminalcima da je lociraju.

„Ovo je možda i najveći pritisak na KRIK do sada, ali ove tužbe indirektno ugrožavaju i sve druge medije u Srbiji. Nas tuži visokopozicionirana sudija i tvrdi da nismo smeli ni ime da joj objavimo, dakle mi smo sada stavljeni u poziciju da na sudu branimo ne samo naš rad, već i zakonsko pravo novinara da pišu o onima koji vrše vlast”, rekao je  urednik KRIK-a Stevan Dojčinović.

Novinarka Pištaljke Snežana Đurić, takođe je tužena zbog svog rada. Nju je tužio generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije Vladimir Antić jer je pisala o nepravilnostima u rukovođenju Savezom na koje je ukazao uzbunjivač. U tužbi koju je sud primio 26. aprila, Antić je tražio i zatvorsku kaznu za novinarku zbog toga što je uz tekst objavljena i njegova fotografija, koja je preuzeta i potpisana sa zvaničnog sajta Veslačkog saveza Srbije. Pored kazne zatvora zbog krivičnog dela „neovlašćeno objavljivanje i prikazivanje tuđih dosijea, portreta i video zapisa”, tužbom se traži i da se novinarka krivično osudi za uvredu i da plati novčanu kaznu, kao i naknadu štete za „pretrpljene duševne bolove zbog povrede časti i ugleda“.

Pozivamo nadležne institucije da na brz, nezavisan i efikasan način istraže agresiju koju je pretrpeo Cvijić, kao i druge nerazjašnjene napade na novinare. Lanac nekažnjivosti za nasilje nad novinarima mora biti prekinut. Pored toga, pozivamo srpske institucije da započnu temeljne istrage o pravnim pretnjama i razviju efikasne mere protiv uznemirujućih tužbi, nadovezujući se na Direktivu EU i Preporuku Saveta Evrope o SLAPP-ovima.

***  

SafeJournalists Network: Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Sindikat medija Crne Gore

Koalicija za slobodu medijia: Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“, Slavko Ćuruvija fondacija i KUM Nezavisnost

Media Freedom Rapid Response: The European Federation of Journalists (EFJ), OBC Transeuropa (OBCT), Free Press Unlimited (FPU)

(NDNV)

Print Friendly, PDF & Email