NDNV: Pretnje novinarki Gorici Nikolin opasne, ćutanje institucija podstiče nasilje

Nekažnjivost napada na novinare predstavlja saučesništvo države sa nasilnicima i podstrek nasilju

31. Jan 2023

Reading Time: 2 minutes

Nezavisno društvo novinara Vojvodine najoštrije osuđuje pretnje i uvrede kojima je izložena novinarka Radija 021 Gorica Nikolin, te poziva nadležne da konačno reaguju na napade na novinare.

Sinoć je na Instagram nalogu Radija 021 upućen niz uvreda i pretnji novinarki Gorici Nikolin a zbog njenog nedavno obajvljenog teksta o ateljeima na Petrovaradinskoj tvrđavi, koji se, u najvećem broju, nelegalno koriste, saopštili su iz te redakcije.

“Poruke su upućene sa, po svemu sudeći, lažnog Instagram naloga, a da je direktan povod pisanje novinarke govori i to da je pošiljalac pre upućenih uvreda i pretnje poslao link ka tekstu Gorice Nikolin”, navodi se u saopštenju iz Redakcije 021, koja je ovaj slučaj prijavila policiji.

Novinarki je sa tog profila poručeno je “zna sa klase”, uz vulgarnu pretnju da će “pišati po njoj” i niz drugih uvreda, a sa istog naloga je pokušan i video poziv.

Koleginica Gorica Nikolin kazala je da se zbog ovog napada osetila nebezbedno i poniženo, zbog čega je sa svog privatnog naloga blokirala ovaj nalog kako bi ga onemogućila da nastavi sa uvredama i pretnjama, što bi nju izložilo dodatnom stresu.

Iz Redakcije 021 napominju da se novinari i novinarke te medijske kuće gotovo svakodnevno susreću sa uvredama i “suptilnim” pretnjama celokupnom timu, uglavnom preko društvenih mreža ili kroz sekciju komentara na sajtu.

“Na takve slučajeve ne reagujemo kako ne bismo došli u situaciju da se konstantno bavimo sobom, umesto izveštavanjem od interesa za javnost. U ovom slučaju, međutim, odlučili smo se na reakciju, jer je poruka bila direktna, a problem o kom je novinarka pisala pogađa i one osobe koje su od neregulisanog boravka u ateljeima stvorili uspešan privatni biznis”, naveli su.

NDNV upozorava institucije da pretnje koleginici Gorici Nikolin shvate ozbiljno i primene zakone, jer njihovo ćutanje samo daje podsticaj onima koji bi da uzimaju zakon u svoje ruke.

Upozoravamo i da su napadi na novinare izuzetno društveno opasni jer, sem pretnji pojedincu, predstavljaju i pretnju po demokratski poredak, odnosno slobode svih građana.

Nekažnjivost napada na novinare predstavlja saučesništvo države sa nasilnicima i podstrek nasilju i govoru mržnje, čije posledice mogu biti katastrofalne.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Novi Sad, 31. januar 2023.

Print Friendly, PDF & Email