FAR objavio dvojezičnu brošuru o medijima na bugarskom jeziku u Srbiji

"Tematiziran je nivo profesionalnosti u medijima, kao i uticaj vlasti i osnivača na uređivačku politiku"

13. Sep 2022

Reading Time: < 1 minute

Udruženje građana “Emblema” i internetski portal FAR izdali su dvojezičnu brošuru, odnosno štampanu publikaciju o medijima na bugarskom jeziku u Republici Srbiji.

Autor ove značajne publikacije je Nedim Sejdinović, novinar i medijski ekspert iz Novog Sada. Brošura je deo projekta “Sloboda izražavanja, uloga u demokratskom društvu i održivost medija na bugarskom jeziku na jugoistoku Srbije”, koja ima za cilj da istraži, analizira i prezentuje ukupno stanje u medijima u Srbiji koji imaju sadržaje na bugarskom jeziku.

FAR je anketirao, odnosno intervjuisao urednike ovih medija o problemima i izazovima sa kojim se oni i njihova javna glasila suočavaju. Osim sa njima, razgovor je vođen i sa predsednikom Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine, institucije koja ima veoma važnu ulogu u oblasti manjinskog informisanja.

Tematiziran je nivo profesionalnosti u medijima, kao i uticaj vlasti i osnivača na uređivačku politiku. Pored toga, bilo je reči o održivosti i finansiranju medija na bugarskom jeziku, kadrovskim problemima, kvalitetu medijskog sadržaja i značaju objektvinog i profesionalnog izražavanja. Osim održivosti, ključno pitanje je u kojoj meri mediji na bugarskom jeziku zadovoljavaju potrebe građana i ispunjavaju javni interes.

Projekat je realizovan u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD, a administrira Media & Reform Centar Niš.

(FAR)

Print Friendly, PDF & Email