Otvorena prijava za grantove Birn-a za profesionalno izveštavanje o nasilju nad ženama

Pozivamo medije da se prijave na konkurs za dodelu grantova u okviru programa „Etičko izveštavanje o nasilju na

05. May 2022

Reading Time: 2 minutes

Pozivamo medije da se prijave na konkurs za dodelu grantova u okviru programa „Etičko izveštavanje o nasilju nad ženama“.

Konkurs je otvoren do 16.05.2022.

Program će omogućiti medijima da unaprede svoju produkciju i afirmišu kvalitetno izveštavanje o rodno zasnovanom nasilju. Poziv je otvoren za nacionalne i lokalne medije iz svih regiona Srbije.

Deset izabranih medija će dobiti:

  • 1 000 EUR za produkciju serijala od tri teksta
  • Uvodni seminar o etičkim standardima u izveštavanju o nasilju nad ženama
  • Mentorsku podršku BIRN-ovih urednika tokom procesa istraživanja i produkcije
  • Promociju najboljih tekstova
  • Mogućnost učešća u velikom nacionalnom medijskom istraživanju na temu nasilja nad ženama

Serijal sa kojim možete konkurisati na ovaj poziv podrazumeva produkciju dužih formi (analize, reportaže, intervjua) i treba da sadrži najmanje tri teksta, iz bar jedne od sledećih oblasti:

  • Krivična dela protiv polnih sloboda (silovanje, nedozvoljene polne radnje, polno uznemiravanje…)
  • Krivična dela protiv braka i porodice (nasilje u porodici, nedavanje izdržavanja i oduzimanje maloletnog lica…)
  • Ekonomsko nasilje i društvena neravnopravnost
  • Medijsko izveštavanje o nasilju nad ženama

U izboru će učestvovati tri medijska stručnjaka koji će po unapred određenim kriterijumima evaluirati prijave i dodeliti 10 grantova za najbolje predloge. Kriterijumi za odabir uključuju:

  • predložene teme i koncept serijala tekstova
  • profesionalne kapacitete
  • etičke standarde medija koji se prijavljuju na konkurs

Nasilje nad ženama i devojčicama i dalje je jedna od ključnih prepreka za unapređenje ljudskih prava u Srbiji. Podaci pokazuju da je svaka druga žena u Srbiji izložena nekom obliku fizičkog nasilja, a da je svaka treća doživela fizički napad od člana porodice. Nemali je broj slučajeva koji su imali smrtni ishod.

U poslednje vreme javnost je počela da prepoznaje razmere ovog društvenog problema i da pokazuje veće interesovanje za teme sistemskog, partnerskog i porodičnog nasilja nad ženama. Međutim, medijsko izveštavanje je i dalje u velikoj meri senzacionalističko, i održava rodne stereotipe i tradicionalne društvene norme. Na taj način mediji doprinose opravdavanju rodno zasnovanog nasilja i sekundarnoj viktimizaciji koja kod žrtava može da izazove teške fizičke i psihičke posledice.

Ukoliko je vaša redakcija motivisana da učestvuje u ovom programu i dobije profesionalnu i finansijsku podršku da se na kvalitetan način bavi temama nasilja nad ženama i devojčicama, prijavite se tako što ćete ispuniti aplikacioni formular i poslati na milica.milic@birnnetwork.org s naslovom Za konkurs Etičko izveštavanje o nasilju nad ženama, najkasnije 16.05.2022.

BIRN Srbija sprovodi ovaj program uz podršku UN WOMEN kako bi doprineo podizanju obima i kvaliteta medijskog izveštavanja o nasilju nad ženama.

Ovaj poziv nastao je u okviru projekta „Unapređenje bezbednosti žena u Srbiji”, koji sprovodi Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women), uz podršku Norveške ambasade u Beogradu. Stavovi u ovom pozivu (ili drugom sadržaju) pripadaju isključivo BIRN-u, i ne predstavljaju nužno stavove UN Women i Norveške ambasade.

Print Friendly, PDF & Email