Sud časti NDNV-a osuđuje praksu neetičkog izveštavanja o osobama preminulim od suicida

Etički je zabrinjavajuće i nedopustivo izveštavanje o detaljima tragedije javne ličnosti, kojima su se poslednjih dana bavili tabloidi

14. Dec 2021

Sud časti Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) smatra neprihvatljivim način na koji pojedini mediji krše Kodeks novinara Srbije, izveštavajući o 21-godišnjoj influenserki koja je preminula od suicida.

Etički je zabrinjavajuće i nedopustivo izveštavanje o detaljima tragedije javne ličnosti, kojima su se poslednjih dana bavili tabloidi.
Takođe, urednici medija i novinari moraju imati u vidu da sadržaje koje plasiraju čitaju i maloletne osobe i mladi koji nisu u dovoljnoj meri medijski pismeni, što svakako može imati uticaja na kreiranje njihovih stavova, a može izazvati i određene neželjene posledice.

Podsećamo medije da je Kodeks novinara Srbije izričit u poštovanju privatnosti žrtve tragičnog događaja. Novinar mora da ima svest o moći medija, odnosno o mogućim posledicama po žrtvu ukoliko se otkriju osetljive informacije. Čak i ukoliko nadležni državni organi objave podatke koji spadaju u domen privatnosti žrtve, mediji tu informaciju ne smeju da prenose. Greška državnih organa ne podrazumeva „dozvolu“ za kršenje etičkih principa profesije.

Prilikom izveštavanja o nesrećama i krivičnim delima novinar mora da poštuje privatnost, dostojanstvo i integritet ljudi o kojima piše.

Prekršene su takođe odredbe etičkog Kodeksa koje nalažu da novinari i urednici naročito treba da izbegavaju spekulacije i prenošenje nedovoljno proverljivih stavova u izveštavanju o nesrećama i tragedijama u kojima ima stradalih. U izveštavanju o događajima koji uključuju lični bol i šok, novinar je dužan da svoja pitanja prilagodi tako da odražavaju duh saosećanja i diskrecije.

Veličanje žrtve samoubistva kao mučenika i predmeta javne pohvale može sugerisati podložnim osobama da njihovo društvo ceni suicidno ponašanje. Umesto toga, naglasak bi trebalo da bude na žaljenju zbog smrti te osobe – navodi se u priručniku Svetske zdravstvene organizacije Prevencije samoubistva za stručnjake zaposlene u medijima.

Sud časti NDNV podseća da su mediji dužni da poštuju privatnost preminule osobe i njene porodice, te da je nedopustivo odbacivanje profesionalnih standarda iz lukrativnih razloga.
Novi Sad, 14.12.2021.         Sud časti NDNV