NDNV: Uvrede advokata Aleksića na račun novinara opasne za celo društvo

Takav nivo komunikacije ne samo nedopustiv u demokratskom društvu, već i izuzetno opasan.

23. Sep 2021

Reading Time: < 1 minute
Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije osuđuje način na koji je novosadski advokat Nemanja Aleksić izvređao novinara Danasa Radovana Balaća, kao i druge kolege novinarske profesionalce i medije, te pozivamo advokatsku zajednicu da reaguje na ovakve incidente koji predstavljaju direktno ugrožavanje novinarskih i medijskih sloboda.

Advokat Nemanja Aleksić juče je, prema rečima kolege Balaća, izvređao novinara Danasa koji ga je pozvao da odgovori na pitanja u vezi sa s tim što je zameniku gradonačelnika Beograda Goranu Vesiću poklonio kamper vozilo kao pokretnu kancelariju. “Pošto ja volim svoju državu za razliku od vaših gazda i vašeg mucavog jadnog glodura koji misli da je duhovit petkom, smatrao sam svojom obavezom da pomognem Gradu Beogradu iznajmim i ustupim nešto“, rekao je Aleksić novinaru Radovanu Balaću.

On je takođe novinare Danasa, N1 i Nove nazvao “jadnicima” i uputio brojne uvrede na račun pojedinih opozicionih političara, pojedinih nevladinih organizacija, predstavnika pravosuđa i pojedinaca.

NDNV upozorava da je takav nivo komunikacije ne samo nedopustiv u demokratskom društvu, već i izuzetno opasan, posebno zbog činjenice što uvrede dolaze od predstavnika struke čija je uloga upravo zaštita ljudskih prava i soboda, među kojima su i pravo na slobodno informisanje i nezavisan i slobodan rad novinara.

Novinari u Srbiji izloženi su već godinama politčkim pritiscima, cenzuri, linču režimskih tabloida, uvredama, pretnjama, pa i fizičkim napadima. U takvoj atmosferi niko od građana Srbije ne može da se oseća bezbedno, jer su upravo nezavisni novinari i slobodni mediji garant poštovanja njihovih prava i sloboda.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Novi Sad, 23. septembar 2021.

Print Friendly, PDF & Email