Raspisan poziv za mlade novinare i novinarke za osmomesečni program stažiranja u lokalnim medijima na teritoriji Vojvodine

Rok za podnošenje prijava je do 31. jula u 17 časova

28. Jun 2021

Reading Time: 2 minutes

Ohrabruju se mladi novinari i novinarke, studenti i studentkinje, kao i početnice i početnici u novinarstvu motivisani da prošire svoja znanja, usvoje nove veštine i posvećeno rade na svom profesionalnom usavršavanju da učestvuju na NDNV-ovoj obuci kako bi iz prve ruke stekli iskustvo u stvaranju medijskih priča važnih za njihovu zajednicu!

Pandemija virusa Covid-19 okrenula je svet naglavačke i unela do sada nezamislive promene u naše ustaljene i svakodnevne rutine. Nijedna lokalna zajednica nije ostala imuna na takav društveni preokret, i raznorazni pojedinici i pojedinke i grupe su morali da pronađu nove i drugačije načine da se prilagode „novoj normalnosti“. Međutim, te posledice su veoma često išle na štetu građana i građanki, marginalizovanih grupa i nacionalnih manjina. Iako su se mnoge ljudske navike i potrebe promenile, potreba za istinitim informacijama i slobodnim izveštavanjem o problemima članova i članica lokalnih zajednica je ostala jednako neophodna – čak i više nego pre.

Zbog toga, Nezavisno društvo novinara Vojvodine želi da angažuje 15 mladih, zainteresovanih novinarki i novinara (od 20 do 30 godina) koji bi od septembra učestvovali na osmomesečnom programu stažiranja, s ciljem da se kroz istraživačke tekstove i multimedijalne priloge dodatno ojačaju veze između medija i građana i građanki u Vojvodini. Pored toga, poseban fokus će biti stavljen na pisanje priča na jezicima nacionalnih manjina (rusinskom, mađarskom, slovačkom, itd.). U radu na tim multimedijalnim sadržajima polaznici obuke će imati pomoć iskusnih mentora i mentorki  i urednika i urednica, odnosno novinarki i novinara angažovanih na lokalu s kojima će kroz svoj rad ukazati na najveće probleme i poteškoće s kojima se suočavaju građani i građanke tokom pandemije.

O PROGRAMU

Na početku programa će biti organizovan trodnevni trening u NDNV Media Hub-u u Novom Sadu, a polaznici/-ce će biti u prilici da se izvešte u oblastima mobilnog novinarstva (MoJo) i raskrinkavanja dezinfomacija (fact-checking), ali i nauče ponešto o etičkom izveštavanju i stanju ljudskih prava u kontekstu pandemije.

Nakon obavezne obuke, stažisti će imati prilike da se upoznaju s mentorima/-kama, novinarima/-kama i urednicima/-cama lokalnih medija, s kojima će sarađivati u narednih osam meseci. Tokom tog perioda, učesnici programa će biti u mogućnosti da usvojena znanja primene u stvaranju multimedijalnog sadržaja. U tom poduhvatu će na raspolaganju biti tehnička i druga oprema kojom raspolaže NDNV. Takođe, honorar za svaku proizvedenu priču je obezbeđen.

KAKO SE PRIJAVITI

Kako biste se prijavili, potrebno je da popunite kratak formular, u kojem bi trebalo da obrazložite svoja interesovanja, ambicije i motivaciju za prijavu na NDNV-ov program stažiranja – dokument možete da pronađete na ovom linku. Pored toga, neophodno je da prosledite svoju biografiju/CV (Europass format) na adresu: internship@ndnv.flywheelsites.com.

Za učesnike trodnevnog treninga koji dolaze van Novog Sada su obezbeđeni putni i troškovi smeštaja. Ukoliko zbog epidemioloških uslova bude otežano održavanje treninga u prostorijama NDNV Media Hub-a, obuka će biti onlajn, preko Zoom platforme.

Rok za podnošenje prijava je do 31. jula u 17 časova.

Za dodatna pitanja i nedoumice oko prijave i programa slobodno pišite Igoru Išpanoviću na – igor.ispanovic@ndnv.flywheelsites.com.

Program “Local Media and Young Journalists Fight against COVID-19 Disinformation” podržava The Balkan Trust For Democracy, A Project of the German Marshall Fund.

Print Friendly, PDF & Email