Evropski ministri obećali da će zaštititi novinare i slobodu izražavanja

Ministri su se obavezali i da će podržati nezavisne medije kao odbranu protiv dezinformacija

11. Jun 2021

Ministri 47 država članica Saveta Evrope (SE) složili su se da će tražiti nove propise za zaštitu slobode izražavanja na internetu i drugim medijima usred sve veće zabrinutosti da bi veštačka inteligencija mogla da se koristi za suzbijanje prava, saopštili su danas zvaničnici.

Ministri zaduženi za medije i informaciono društvo zatražili su od Saveta Evrope, najveće organizacije za zaštitu ljudskih prava na kontinentu, da pomogne u izradi nacionalnih akcionih planova za zaštitu novinara čija je bezbednost sve više ugrožena.

Zalaganja za nove propise koji će regulisati zaštitu novinara i medija, ministri su uneli u dokumente koje su usvojili na kraju dvodnevne konferencije koja je je održana u Nikoziji u organizaciji SE i vlade Kipra.

Ministri su se složili da razviju regulatorni okvir koji će obezbediti da automatizovani alati za kreiranje i distribuciju vesti ne umanjuju pravo na slobodu izražavanja.

Najavili su saradnju sa programerima tehnologije veštačke inteligencije dizajniranim za stvaranje i distribuciju sadržaja na mreži na izradi pravila za zaštitu slobodnog izražavanja.

Novinari bi bili pozvani da zajednički razvijaju etičke kodekse koji promovišu “transparentnu i odgovornu” upotrebu veštačke inteligencije u redakciji i da zaštite ljude na mreži od eksploatacije ličnih podataka.

Ministri su se obavezali da će podržati nezavisne medije kao odbranu protiv dezinformacija i pozvali SE da pooštri standarde za sadržaje na internetu.

Istakli su posvećenost uklanjanju “svih prepreka slobodi izražavanja” u svetlu pandemije kovida-19.

(Beta)