Article 19: Hapšenje Ane Lalić ključni slučaj koji dokazuje ugroženost novinara u Srbiji

Ana Lalić bila prva novinarka u Evropi koja je uhapšena tokom pandemije

13. May 2021

Reading Time: < 1 minute

U izveštaju misije Article19 je naglašeno da je pandemija virusa korona pogoršala i već dovoljno tešku situaciju po pitanju bezbednosti novinara u Srbiji, a kao ključni slučaj koji izaziva zabrinutost navedeno je hapšenje članice Upravnog odbora NDNV-a i novinarke portala Nova.rs Ane Lalić zbog izveštavanja o neadekvatnoj medicinskoj opremi u bolnici u Novom Sadu.

U izveštaju je takođe navedeno da je Ana Lalić bila prva novinarka u Evropi koja je uhapšena i privedena u policiju zbog navodnog širenja “panike” među stanovništvom nakon što je izveštavala i dovela u pitanje to da Klinički centar Vojvodine u Novom Sadu nije adekvatno opremljen da reaguje na talas širenja virusa. Policija je izvršila pretres njenog stana i konfiskovala deo njene opreme za rad. Ana Lalić je 1. aprila 2021. godine smeštena u pritvor pod sumnjom da je objavljivanjem članka navodno izazvala paniku i nemir u javnosti i puštena je odmah 2. aprila ujutru, nakon što ju je ispitala policija i nakon burne reakcije NDNV-a, domaće i međunarodne javnosti.

Platforma Sloboda medija brz odgovor (MFRR), predvođena organizacijom Article 19 i NUNS-om, objavila je 11. maja izveštaj Medijske slobode i bezbednost novinara u Srbiji koji je rezultat međunarodne misije za procenu stanja slobode medija i bezbednosti novinara u Srbiji koja je sprovedena od 28. januara do 2. februara 2021. godine.

Podsećamo da je krivična prijava protiv Ane Lalić ubrzo odbačena, ali su se pritisci na nju nastavili drugim sredstvima, između ostalog i plaćenim oglasima od strane nepoznatih lica kojima se na šovinistički način vređa ugled i čast Ane Lalić, ali i bušenjem guma na njenom automobilu. Osobe koje su platile oglas i osobe koje su izbušile gume na automobilu Ane Lalić nikada nisu pronađene.

(NDNV)

Print Friendly, PDF & Email