Više od 600 novinara umrlo u svetu od koronavirusa

Više od 600 novinara je umrlo širom sveta od koronavirusa

06. Jan 2021

Više od 600 novinara je umrlo širom sveta od koronavirusa, upozorila je švajcarska organizacija Press Emblem Campaign (PEC) koja zahteva da zaposleni u medijima budu među prioritetnim slučajevima za vakcinaciju.

Ta organizacija sa sedištem u Ženevi, koju je u junu 2004. godine osnovala grupa novinara iz nekoliko zemalja, precizira, međutim, da nije moguće razlikovati novinare zaražene na poslu od novinara zaraženih u privatnom životu.

„Zbog svoje profesije, novinari koji odlaze na teren da bi informisali zaista su posebno izloženi virusu. Neki od njih, posebno slobodni novinari i fotografi, ne mogu da rade samo od kuće“, istakao je u saopštenju generalni sekretar PEC-a Blez Lempen.

Ta organizacija takođe traži da se novinari tretiraju kao prioritetni radnici i da budu vakcinisani kao prioritetni slučajevi.

Prema podacima te nevladine organizacije, 602 novinara su umrla od kovid-19 od marta 2020. godine i to 303 u Latinskoj Americi, 145 u Aziji, 94 u Evropi, 32 u Severnoj Americi i 28 u Africi.

BetAa / N1