NDNV: Odmah pustiti koleginicu Anu Lalić

NDNV smatra da je ovo najbolji primer da su demokratija i slobode u Srbiji na izdahu, da su institucije postale sredstvo za obračun sa novinarima

02. Apr 2020

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zahteva od policije i od nadležnog tužilaštva da odmah i bez odlaganja pusti na slobodu novinarku i članicu Upravnog odbora NDNV Anu Lalić.

U njenom stanu je sinoć policija obavila pretres i privela ju je kao reakcija na njen tekst o stanju u Kliničkom centru Vojvodine i prijave Kliničkog centra, u kojoj se koleginica optužuje da je “širila paniku” zato što je pisala o stanju u toj ustanovi. Prema poslednjim informacijama odredili su joj meru zadržavanja od 48 sati.

Istovremeno kada najviši državni funkcioneri panično prete građanima i novinarima a od Kriznog štaba stižu SMS poruke na brojeve građana sa informacijom da nam preti španski i italijanski scenario, to niti policija niti tužilaštvo ne smatra krivičnim delom, ali ukazivanjem na ugroženost medicinskih radnika da.

Sve ovo dolazi u momentu kada Vlada Srbije objavljuje Zaključak da je jedini nadležan za davanje informacija Krizni štab, čime se ukida mogućnost demokratske kontrole vlasti, neproporcionalno se sužavaju ljudska prava i pravo građana da imaju celovitu i pravovremenu informaciju.

NDNV smatra da je ovo najbolji primer da su demokratija i slobode u Srbiji na izdahu, da su institucije postale sredstvo za obračun sa novinarima.

Još jednom zahtevamo od policije i tužilaštva da bez odlaganja puste koleginicu Lalić i da odmah prestanu sa zastrašivanjem novinara.

Apelujemo na novinare da u narednom periodu na svakoj pres konferenciji postavljaju pitanja o koleginici Lalić.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine je o ovom privođenju obavestilo i domaće i međunarodne organizacije.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Novi Sad, 2. april 2020.

Print Friendly, PDF & Email