NUNS i NDNV: Zabrinjavajuća tolerancija tužilaštva za pretnje novinarima Južnih vesti

Tužilačka i sudska tolerancija pretnji i pritisaka na novinare i medije direktno ugrožava slobodu javnog informisanj

05. Feb 2019

Reading Time: 2 minutes

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) izražavaju duboko nezadovoljstvo i zabrinutost zbog odluka Osnovnog i Višeg tužilaštva u Nišu da odbace prijavu protiv lica koje je pretilo novinarima informativnog portala Južne vesti.

NUNS i NDNV smatraju da tužilačka i sudska tolerancija pretnji i pritisaka na novinare i medije direktno ugrožava slobodu javnog informisanja koja je temelj svakog slobodnog i demokratskog društva.

Pre godinu dana, Radoslav Milovanović iz Ražnja je na Fejsbuku Južnih vesti napisao komentar: “JUZNE VESTI su anti srpske ,placenicke profasisticke i Bugarske . PO SRBIJI PLJUJU A STO JACE VREDJAJU I VLADU TO SVE VISE NOVCA DOBIJAJU OD ZAPADA I SOROSA, … PAZITESE KAD PRELAZITE ULICU ha ha ha,(mozda ne prepoznajete boje na semfor) tras,tras,bum bum,tras…”. Nakon što su novinari prijavili pretnju, policija je brzo locirala autora, zaplenila mu računar i protiv njega podnela krivičnu prijavu.

Prema pisanju Južnih vesti, Milovanović je na saslušanju izjavio da je poruku napisao kao izraz negodovanja, a ne kao pretnju. Prihvatajući takvo opravdanje, Osnovno javno tužilaštvo u Nišu odbacilo je krivičnu prijavu a da nije saslušalo nikoga iz redakcije kojoj je preteća poruka upućena. Zamenik urednika Južnih vesti Aleksandar Stankov bio je pozvan na saslušanje, ali je ono odloženo. Umesto da bude određen novi datum saslušanja Tužilaštvo je donelo odluku da krivičnu prijavu odbaci i bez iskaza Stankova.

Milovanović je na saslušanju priznao da je napisao citirani komentar na Fejsbuku, ali je zamenica javnog tužioca niškog Osnovnog tužilaštva Milica Jovović u rešenju o odbacivanju krivične prijave navela je da Milovanović “žali zbog toga”. Upućene reči ne sadrže konkretnu i kvalifikovanu pretnju upućenu nekom individualno određenom licu, te da je i sam Milovanović naveo da je komentar ostavio kako bi izrazio svoj stav, a ne kako bi nekome pretio, smatram da nema dokaza osnove sumnje da je Radoslav Milovanović učinio krivično delo ugrožavanje sigurnosti niti bilo koje drugo krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti – piše u rešenju zamenice niškog javnog tužioca.

Južne vesti su podnele prigovor Višem javnom tužilaštvu u Nišu koje je odbacilo prigovor ponavljajući stav da Milanović nije pretio, već je “izrazio kritički stav”.

NUNS i NDNV

Beograd-Novi Sad 5. februara 2019.

Print Friendly, PDF & Email