Novinarima Rojtersa sedam godina robije

"Danas je tužan dan za Mjanmar, Rojtersove novinare Va Lona i Kjava So Oa, i za medije svuda na svetu", rekao je urednik Rojtersa Stiven Adler.

03. Sep 2018

Reading Time: 2 minutes

Sud u Mjanmaru osudio je dvojicu novinara Rojtersa na po sedam godina zatvora.

Oni su osuđeni za ilegalno posedovanje zvaničnih dokumenata i kršenje državne tajne tokom istrage o masakru tamošnje vojske nad muslimanskom manjinom Rohindža.

Va Lon (32) i Kjav So O (28) su izveštavali o brutalnom ophođenju vojske prema pripadnicima muslimanske manjine Rohindža kada su uhapšeni i optuženi za kršenje Zakona o zvaničnim tajnama, za šta je zaprećena kazna do 14 godina zatvora.

Oni su se izjasnili da nisu krivi i da je policija namestila dokaze protiv njih.

Uhapšeni su 12. decembra prošle godine.

“Danas je tužan dan za Mjanmar, Rojtersove novinare Va Lona i Kjava So Oa, i za medije svuda na svetu”, rekao je, kako je navedeno u saopštenju, glavni urednik Rojtersa Stiven Adler.

On je rekao da su ta dvojica izvanrednih novinara već provela devet meseci u zatvoru pod lažnim optužbama namenjnim da se ućutka štampa i zastraše mediji.

Adler je rekao da im je oduzeta sloboda iako nema nikakvih dokaza da su oni prekršili zakon a da ima puno dokaza o nameštanju policije.

Slučaj je privukao pažnju sveta kao primer o zastajanju demokratskih reformi u dugo godina izolovanom Mjanmaru pod civilnom vladom dobitnice Nobelove nagrade za mir Aug San Su Ći koja je preuzela vlast 2016. godine.

Iako vojska koja je vladala zemljom pola veka drži kontrolu nad nekoliko ključnih ministarstava dolazak Su Ći na čelo vlade podiglo je nade da će zemlja ubrzano ući u tranziciju ka punoj demokratiji i njen stav o krizi s Rohindžama je razočarao mnoge koji su joj se ranije divili.

Presuda je danas izrečena u sudnici u Jangonu. Supruga Kjav So Oa je zaplakala a ispred suda, policija i novinari uzvikivali su dok su dvojica Rojtersovih novinara odvedena u kamionu.

“Ovo je nefer. Želim da kažem da očigledno prete našoj demokratiji i uništavaju slobodu štampe u našoj zemlji”, rekao je Va Lon okupljenim.

Ova dvojica novinara su prošle godine izveštavali o brutalnom ophođenju bezbednosnih snaga zemlje prema Rohindža manjini u državi Rakin u Mjanmaru.

Oko 700.000 Rohindža pobeglo je u susedni Bangladeš da izbegne nasilje protiv njih koje je usledilo kao odmazda kada su militananti Rohindža ubili desetine pripadnika bezbednosnih snaga. Više desetina novinara i aktivista za demokratiju protestovali su u subotu u Jangonu, najvećem gradu u Mjanmaru, podržavajući novinare.

Međutim u toj većinski budističkoj zemlji vlada rasprostranjena predrasude protiv Rohindža, a u vladi i vojsci je skoro ksenofobna osetljivost prema kritikama iz inostranstva, navodi agencija AP.

(Beta)

Print Friendly, PDF & Email