Novinarska mreža snažno uz kolegu Kovačevića

"Podsećamo da vlast koju oličava predsednik RS Milorad Dodik već duže vreme vodi hajku protiv pojedinih medija i novinara zbog njihovog kritičkog odnosa prema vlasti"

28. Aug 2018

Reading Time: < 1 minute

Novinari iz postjugoslovenskih zemalja, okupljeni u neformalnu Novinarsku mrežu, pružaju snažnu podršku kolegi Vladimiru Kovačeviću iz Banje Luke, kojeg su dvojica napadača brutalno pretukla ispred zgrade u kojoj stanuje.

Zahtevamo od nadležnih organa u Bosni i Hercegovini da pod hitno otkriju napadače, njihove motive i nalogodavce, te da ih u skladu sa zakonom primereno kazne. Ukoliko se to ne desi, ukoliko ovaj slučaj ne bude razrešen – smatraćemo da iza napada na Kovačevića stoji upravo vlast.

Ukazujemo da predstavnici vlasti i inače snose najveću odgovornost za ugroženost novinara u celom regionu, jer svojim izjavama, prozivkama i delovanjem stvaraju atmosferu straha i nasilja, iscrtavajući mete na čelu onih medijskih radnika koji im nisu po volji.

Istovremeno, političari u deinstitucionalizovanim sistemima snose i najveću odgovornost za neefikasnost policije, tužilaštava i sudova kada je sankcionisanje napadača na novinare u pitanju.

Ukazujemo na snažnu tendenciju, koja je manje-više prisutna u svim zemljama regiona, da mediji i novinari koji imaju kritički otklon prema vlasti bivaju proglašavani za neprijatelje društva sa kojima se treba obračunati.

Podsećamo da vlast koju oličava predsednik RS Milorad Dodik već duže vreme vodi hajku protiv pojedinih medija i novinara zbog njihovog kritičkog odnosa prema vlasti, kao i da je medijska scena u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska u katastrofalnom stanju.

Takođe, podsećamo da je kolega Kovačević redovno izveštavao sa protestnih skupova pod imenom “Pravda za Davida”, na kojima građani, okupljeni u velikom broju, zahtevaju razrešenje smrti Davida Dragičevića.

28. avgust 2018.

Novinarska mreža

Print Friendly, PDF & Email