Sejdinović: Presuda NIN-u najava još goreg vremena za novinare

"Ovim se šalje jasna poruka da je vlast u potpunosti instrumentalizovala pravosuđe za ostvarenje svojih autoritarnih ciljeva."

04. Jan 2017

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović izjavio je danas da je presuda nedeljniku NIN po tužbi ministra Nebojše Stefanovića nerazumna, duboko zabrinjavajuća i u suprotnosti sa evropskom sudskom praksom i konceptom medijskih sloboda.

“Ovim se šalje jasna poruka da je vlast u potpunosti instrumentalizovala pravosuđe za ostvarenje svojih autoritarnih ciljeva”, istakao je Sejdinović.

On je pozvao kolege iz NIN-a da iskoriste sve pravne lekove, navodeći da bi sasvim sigurno takva presuda bila poništena pred Evropskim sudom za ljudska prava.

“Ova presuda najavljuje još gore vreme za medije i novinare. Brzina kojom je doneta podseća na dane kada je Aleksandar Vučić bio ministar informisanja i kada su novinari i mediji kažnjavani preko noći, neki mediji ugašeni, a Slavko Ćuruvija ubijen”, ukazao je Sejdinović.

Ministar policije Nebojša Stefanović dobio je tužbu koju je podneo protiv NIN-a, zbog teksta “Nebojša Stefanović, glavni fantom iz Savamale”.

Prema presudi, NIN treba da plati kaznu od 300.000 dinara nematerijalne štete zbog povrede časti i ugleda, i to sa kamatom od 29. novembra kada je presuda doneta, potvrdio je za N1 Milan Ćulibrk, glavni i odgovorni urednik NIN-a.

Suđenje po tužbi ministra unutrašnjih poslova Srbije protiv nedeljnika NIN počelo je i završeno je 29. novembra u Višem sudu u Beogradu.

(Autonomija)