Mirković: 72 odsto medija dobilo nove vlasnike

Državni sekretar u Ministarstvu informisanja Saša Mirković izjavio je danas u Novom Sadu da je u procesu privatizacije do 31. oktobra 36 medija našlo nove vlasnike.

27. Nov 2015

Reading Time: 2 minutes

skupvojndnvDržavni sekretar u Ministarstvu informisanja Saša Mirković izjavio je danas u Novom Sadu da je u procesu privatizacije do 31. oktobra 36 medija našlo nove vlasnike.

“To je 72 odsto. Siguran sam da niko nije očekivao da će biti toliko interesovanje za privatizaciju medija“, rekao je Mirković na konferenciji “Lokalne samouprave i medijski zakoni – godina nulta” u Skupštini Vojvodine.

Dodao je da očekuje da će nakon RTV Vranje, istim putem besplatne podele akcija zaposlenima krenuti još dvadesetak medija.

Naveo je da je Radio Medveđa jedini medij u kojem su sami radnici prepoznali mogućnost da osnuju konzorcijum i postanu vlasnici svoga medija.

„To je, nažalost, jedan jedini takav primer. Ni model medija civilnog sektora nije dovoljno prepoznat a on bi sasvim sigurno mogao da bude dobar model za opstanak pojedinih medija i nastanak novih medija“, rekao je Mirković.

Dodao je da su u toku pripreme za formiranje radne grupe za donošenje nove Medijske strategije, koja bi trebalo da bude doneta tokom 2016. godine.

Pokrajinski seretar za informisanje Slaviša Grujić Skupštini Vojvodine rekao je da su pokrajinske vlasti smatrale da ne treba sprovoditi privatizaciju medija dok se ne nađe dobar model za očuvanje medija na lokalu i manjinskih medija.

„Očekujem da će se nakon privatizacije morati pronaći supstitucija za javno informisanje na lokalnom nivou. Lokalni mediji nisu samoodrživi, a pogotovo oni koji imaju sadržaje i na manjinskim jezicima“, ocenio je Grujić.

Stanković (OEBS): Dobro je što je Pančevo usvojilo Akcioni plan za informisanje

NOVI SAD, 27. novembra 2015. (Beta) – Predstavnica Medijskog odeljenja Misije OEBS-a u Srbiji Sanja Stanković pozdravila je danas činjenicu da je Grad Pančevo usvojio Akcioni plan za razvoj lokalnog informisanja.

“To vidimo kao dobar način da opštine odu i korak napred i budu od pomoći i novinarima i medijima i javnosti”, kazala je Sanja Stanković na konferenciji “Lokalne samouprave i medijski zakoni – godina nulta” u Skupštini Vojvodine.

Akcioni plan za razvoj lokalnog informisanja izradilo je Nezavisno društvo novinara Vojvodine uz podršku OEBS-a.

Prema njenim rečima, u značajnom broju slučajeva lokalne samouprave su imale sluha za sugestije novnarskih i medijskih udruženja, ali postoje i oni koji se nisu ponašali u skladu sa zakonima.

Sanja Stanković je izrazila nadu da će Agencija za privredne registre zaživeti u punom obimu i da će građani na jednostavan i pregledan način moći da vide i ko su vlasnici medija i koliko javnog novca dobijaju od različitih državnih struktura.

Ona je pozvale novinare iz lokalnih, naročito iz višjezičnih sredina, da osnivaju medije civilnog sektora.

„To je jedna od još neiskorišćenih opcija koju zakoni pružaju . Takvi mediji imaju veću mogućnost otklona od političkih i finansijskih uticaja, a mogu se finansirati iz različitih izvora: javnih sredstava namenjenih projektnom sufinansiranju, donacija, priloga građana, kao i od nacionalnih saveta manjina“, kazala je Sanja Stanković.

Konferenciju su organizovali Nezavisno društvo novinara Vojvodine i OEBS, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Print Friendly, PDF & Email