Publikacija “Društveni ugovor ili partijski namet”

Reading Time: < 1 minute

DRUSTEVNI-UGOVOR-koricePublikacija “Društveni ugovor ili partijski namet – Stavovi političkih stranaka o ustavnim promenama”, autorke Branke Dragović Savić, predstavlja četvrto u nizu istraživanje Nezavisnog društva novinara Vojvodine o kompleksu pitanja vezanih za decentralizaciju i regionalizaciju Srbije, ustavno-pravni položaj Vojvodine i ustavne promene.

Analiza stavova političkih partija Srbije i Vojvodine o – preko potrebnim – ustavnim promenama i prateće anketiranje stranaka o ovoj temi, nastali su u okviru realizacije projekta “Debata o decentralizaciji” koji Nezavisno društvo novinara Vojvodine sprovodi uz podršku američke fondacije NED.

Iako su u javnosti skoro sve političke stranke na ovaj ili onaj način pokretale temu promene Ustava Srbije, činjenica da mnoge od njih, pogotovo najveće, nisu poslale odgovore na naša pitanja, i pored višestrukih molbi – govori da, sem uobičajenih političkih floskula na brojna ustavna pitanja, još uvek na velikoj javnoj sceni nisu ni naznačeni konkretni odgovori. Jasno je takođe da smo još uvek daleko od otvaranja široke javne debate, koja je neophodna da bi došlo do “održive” promene sadašnjeg Ustava, koji je, da podsetimo, donet u nedemokratskoj atmosferi, međupartijskim nagodbama, bez upliva javnosti. Nadamo se ipak da će ova publikacija unekoliko ponuditi odgovore na pitanja dokle je ova zemlja u procesu ustavnih promena došla i šta se može očekivati u skorijoj budućnosti.

Prethodna izdanja – “Vojvodina kao incident”, “Od prave mere do simuliranja” i “U vrhu prioriteta, uz privide” – možete da pronađete na sajtu Nezavisnog društva novinara Vojvodine: www.ndnv.org.

Print Friendly, PDF & Email