Nastavljeno suđenje Bečejskom mozaiku zbog pisma čitaoca

Pred Višim sudom u Novom Sadu danas je nastavljeno suđenje po tužbi sekretarke Udruženja gorana iz Bečeja Marije Miković protiv lista Bečejski mozaik, koja traži odštetu od 300.000 dinara na ime duševne boli zbog jednog pisma čitaoca.

07. May 2014

Reading Time: 2 minutes

becejski-mozaikPred Višim sudom u Novom Sadu danas je nastavljeno suđenje po tužbi sekretarke Udruženja gorana iz Bečeja Marije Miković protiv lista Bečejski mozaik, koja traži odštetu od 300.000 dinara na ime duševne boli zbog jednog pisma čitaoca.

Mikovićeva je tužila Bečejski mozaik zbog objavljenog pisma u kojem čitalac kritikuje rad i aktivnosti u Goranskom parku u Bečeju, koji je dat na upravljanje i održavanje Udruženju gorana.

U tom pismu čitalac iznosi svoj lični stav o seči drveća i rastinja u Goranskom parku, koja se dogodila u februaru 2013. godine.

Glavni i odgovorni urednik Bečejskog mozaika Vladan Filipčev predočio je sudiji Jasmini Alargić odluku Komisije za žalbe Saveta za štampu Srbije, u kojoj se navodi da taj lokalni list nije prekršio Kodeks novinara Srbije objavljivanjem spornog pisma.

Savet za štampu je, u odluci od 27. februara, jednoglasno zaključio da je u objavljenom pismu čitalac izneo svoj stav o seči drveća u parku, kao i o radu onih koji su zaduženi da ga održavaju, a u istom broju list je omogućio i tužilji da na istoj stranici iznese svoje viđenje celog slučaja.

“Tužilja je praktično odgovorila na sve navode iz pisma, i nije naknadno tražila objavljivanje demantija ili bilo kakvog dodatnog reagovanja”, navodi se u obrazloženju Komisije za žalbe Saveta za štampu.

Sudija Alargić danas je pitala tužilju Miković da li je iskoristila svoje pravo na demanti, na šta je tužilja odgovorila odrečno.

Glavni urednik Bečejskog mozaika Vladan Filipčev rekao je ranije za portal “Autonomija.info” da je čudno to što je njegov list tužen zbog objavljenog pisma čitaoca i dodao da ukoliko tužilja dobije parnicu, postoji realna opasnost da se Bečejski mozaik ugasi.

Na suđenju su danas bili prisutni i predstavnici Nezavisnog društva novinara Vojvodne. Ranijim ročištima pirustvovali su i predstavnici OEBS-a i udruženja novinara iz Beograda i Novog Sada.

Novo, sedmo po redu ročište u ovom predmetu, zakazano je za utorak, 20. maj 2014. godine.

(Autonomija)

Print Friendly, PDF & Email