NDNV, UNS i NUNS osudili privođenje fotoreportera Bete

Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Udruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženje novinara Srbije protestuju protiv današnjeg privođenja i legitimisanja fotoreportera novinske agencije Beta Dragana Gojića u Novom Sadu.

02. Dec 2013

Reading Time: < 1 minute

logo_NUNDNV_linijaNezavisno društvo novinara Vojvodine, Udruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženje novinara Srbije protestuju protiv današnjeg privođenja i legitimisanja fotoreportera novinske agencije Beta Dragana Gojića u Novom Sadu.

Gojića su, dok je fotografisao labudove u širem centru Novog Sada, privele osobe koje su se predstavile kao pripadnici Vojno-bezbednosne agencije, naredili mu da prekine telefonsku vezu sa redakcijom, pregledali snimke na fotoaparatu i uzeli lične podatke, navodno zbog toga što je fotografisao u blizini objekta bivšeg Vojnog odseka.

NDNV, UNS i NUNS podsećaju nadležne u Srbiji da fotografisanje labudova nije nikakvo delo protiv bezbednosti države, a da niko ne sme da sprečava slobodu javnog informisanja, naročito mogućom zloupotrebom državnih i privatnih ovlašćenja.

Novinarska udruženja zahtevaju odgovor od nadležnih institucija na pitanje koji su zakoni Republike Srbije prekršeni fotografisanjem labudova, ko je i po čijem naređenju priveo fotoreportera Gojića, kao i tumačenje vojnih organa šta se – a šta ne – po njihovom mišljenju, sme fotografisati u Srbiji, i koji su kriterijumi za to u digitalnoj epohi i u eri satelita.

Novi Sad/Beograd, 2. decembra 2013. 

Nezavisno društvo novinara Vojvodine 
Udruženje novinara Srbije 
Nezavisno udruženje novinara Srbije 

Print Friendly, PDF & Email