ANEM najoštrije osuđuje pisanje “Informera”

"Informer" ohrabruje napadače na novinare, jer se žrtve napada i pretnji prikazuju kao oni koji iz sopstvenog hira traže da im se dodeli policijsko obezbeđenje i skreće se pažnja sa ključnog problema, a to je bezbednost novinara

15. Jul 2013

Reading Time: 2 minutes

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) upućuje najoštiji protest povodom tekstova objavljenih u dnevnom listu „Informer“ u poslednja dva broja.

U dnevnom listu „Informer“ su objavljeni tekstovi u kojima se, u najmanju ruku, na neprikladan način debatuje o uslovima, načinu i razlozima dodeljivanja obezbeđenja uredniku informativnog programa B92, Veranu Matiću. U tim tekstovima se Veran Matić optužuje za bahatost zbog troškova koje budžet Republike Srbije ima za njegovo obezbeđenje. U pisanju dnevnog lista „Informer“ se u poslednja dva broja išlo toliko daleko da se, bez ikakvih informacija o razlozima zbog kojih su nadležni državni organi procenili da je neophodno da se Veranu Matiću dodeli policijsko obezbeđenje i da se takva odluka održi na snazi do danas, spekuliše o tome da uredniku B92, ovakvo obezbeđenje uopšte nije ni potrebno.

ANEM ukazuje na to da procenu bezbednosne ugroženosti svakog lica u Srbiji, pa tako i Verana Matića, vrše nadležni organi Republike Srbije, a ne lice kome se dodeljuje obezbeđenje. Nakon izvršene procene bezbednosne ugroženosti određenog lica, nadležni organ donosi i konačnu odluku o dodeljivanju obezbeđenja, a kroz dalje procene bezbednosne ugroženosti tog lica se odlučuje i o dužini trajanja ove mere.

Veran Matić nije jedini novinar niti urednik medija u Srbiji koji je pod policijskom zaštitom. Pored njega, pod policijskim obezbeđenjem su generalni direktor RTS -a Aleksandar Tijanić, autorka i urednica emisije “Insajder” Brankica Stanković, novinar Vladimir Mitrić i drugi za koje je procenjeno da im je život ugrožen, a podsećamo da je i samog Dragana J. Vučićevića, urednika „Informera“ u jednom trenutku obezbeđivala policija.

ANEM ističe da u pisanju „Informera“ vrlo zabrinjava to što se svesno zamenjuju teze da su za troškove policijskog obezbeđenja kriva lica čija je bezbednost ugrožena, u konkretnom slučaju Veran Matić, te da se zbog procene nadležnih državnih organa da je neophodno da on bude pod policijskim obezbeđenjem sada već više od 2 godine, on okarakteriše kao bahat, a ne kao kolega kome je život sve to vreme ugrožen. Ovo tim pre ako se ima u vidu da u praksi nije neuobičajeno da novinari budu pod policijskim obezbeđenjem mnogo duže od 2 godine i da je Veran Matić više puta, govoreći o toj temi, isticao da život pod policijskim obezbeđenjem nije ni malo prijatan, ni za njega ni za njegovu porodicu.

ANEM smatra da je neprihvatljivo da „Informer“, umesto da pruži podršku svom kolegi, šalje poruke kojima se dovodi u pitanje i sistem određivanja policijskog obezbeđenja čime se dodatno ugrožava kako sigurnost Verana Matića, tako i sigurnost onih koji su trenutno pod policijskim obezbeđenjem ili će im takvo obezbeđenje u budućnosti biti određeno. Na ovaj način, ohrabruju se i potencijalni napadači, jer se žrtve napada i pretnji prikazuju kao oni koji iz sopstvenog hira traže da im se dodeli policijsko obezbeđenje i skreće se pažnja sa ključnog problema, a to je bezbednost novinara. Da su novinari ugroženi svedoče slučajevi ubistva Milana Pantića, Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije, pokušaj ubistva Dejana Anastasijevića i skoro svakodnevni napadi na novinare.

ANEM, podsećajući na to da smo u prošlosti imali situaciju kada su novinari postavljali slična pitanja o obezbeđenju Zorana Đinđića, upućuje apel kolegama iz „Informera“ da poštuju procenu o bezbednosnoj ugroženosti Verana Matića, ali i poziva nadležne državne organe da obaveste javnost o tome šta je sve preduzeto i šta se sve preduzima u cilju sprovođenja zaštite novinara u Srbiji, mimo određivanja policijskog obezbeđenja.

ANEM

Print Friendly, PDF & Email